SEGRE

EMPRESES SECTORS

El cost i la falta de matèries primeres ja afecten la producció industrial de Lleida

Pujades del 40% de la fusta, el 104% de l'acer o del 188% del petroli “castiguen” empreses de Lleida || La COELL detecta manca de mà d'obra qualificada

Vista aèria del polígon El Segre de la ciutat de Lleida.

Vista aèria del polígon El Segre de la ciutat de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les empreses de Lleida ja pateixen als comptes de resultats l’alça constant del preu de les matèries primeres, per la falta de subministraments i la pujada exponencial del preu de l’energia. Així doncs, segons dades facilitades per la COELL, en aquests últims mesos, matèries primeres importants en el sector industrial o de la construcció han vist com se’n disparava el preu, la qual cosa encaria el cost de producció fins a veure’s obligades, algunes firmes, a reduir-la. Així, la fusta ha vist com el preu pujava durant els darrers mesos una mitjana del 49%, l’acer un 108%, el coure un 77% i l’alumini un 81%, uns preus que, a més, van acompanyats per retards molt significatius en el subministrament d’aquests materials.

La pandèmia de la Covid va paralitzar el trànsit mundial de mercaderies, les empreses distribuïdores van anar buidant els estocs i la tornada a la normalitat en un comerç mundial s’està demostrant més lenta del que s’esperava. Però a aquest problema de subministraments s’hi ha de sumar, també, l’alça imparable del preu dels carburants i l’energia. Així doncs, segons la patronal, el petroli s’ha encarit durant els últims mesos un 188%, l’electricitat un 37,5%, i el transport un 23,7%.

A més, la COELL va avançar que s’està detectant a tots els sectors una falta de mà d’obra qualificada, un problema que, asseguren, no és de ràpida solució i pot alentir la recuperació.

La Trobada al Pirineu aborda, a partir d’avui, la “resiliència”

La Seu d’Urgell acull avui i demà la trenta-dosena edició de la Trobada al Pirineu, on s’abordarà la “resiliència” empresarial enfront dels problemes generats per la pandèmia i l’actual crisi de subministraments o l’alça de preus de les matèries primeres i l’energia. Segons va explicar el president de la Trobada, Vicenç Voltes, “l’empresari ha afrontat el problema de quedar-se sense demanda durant molts mesos i ara, ha d’encarar el problema de no poder produir o produir més car i sense poder garantir terminis” i davant d’això, “els nostres experts poden oferir respostes i models per donar resposta a aquesta crisi”.

tracking