SEGRE

ELECTRICITAT

La llum cau un 29 % fins el seu segon preu més baix en els últims dos mesos

La llum cau un 29 % fins el seu segon preu més baix en els últims dos mesos

La llum cau un 29 % fins el seu segon preu més baix en els últims dos mesosEFE/ELOY ALONSO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El preu mitjà de l’electricitat al mercat a l’engròs (pool) s’ha situat per a demà, 30 d’octubre, en 124,53 euros el megawatt hora (MWh), la qual cosa suposa un descens del 29 % respecte al preu fixat per avui, fins assolir el seu segon preu més baix en els últims dos mesos.

Així, el preu per a aquest dissabte, dia en què disminueix l’activitat econòmica i la demanda energètica és menor, és el segon més baix que registra el pool durant els mesos de setembre i octubre, només per sobre dels 111,6 euros/MWh del passat 3 d’octubre.

L’electricitat baixarà aquest dissabte per segon dia consecutiu de la barrera dels 200 euros/MWh, encara que continua gairebé quadruplicant l’import que va marcar el pool durant el cinquè dissabte d’octubre de l’any passat (35,77 euros).

En el que va de setmana, el preu de l’electricitat ha baixat un 45 % si es compara el preu de dilluns (225,36 euros/MWh) amb el d’aquest dissabte, la qual cosa representa una caiguda de més de 100 euros/MWh.

Malgrat aquest descens, en els primers 30 dies d’octubre l’electricitat ha superat en 21 ocasions els 200 euros/MWh, provocant que el preu al mercat a l’engròs s’hagi situat en 204,09 euros/MWh, la qual cosa el convertiria el mes més car de la història.

En aquest sentit, el preu per demà se situa un 39 % per sota de la mitjana d’octubre, i fins i tot és un 21 % inferior al preu mitjà de setembre, el més car fins la data amb un preu de 156,15 euros/MWh.

Segons les dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE), el preu màxim demà es registrarà entre les 21:00 i les 22:00 hores, quan serà de 192,07 euros/MWh, mentre que el mínim serà de 58,79 euros/MWh entre les 5:00 i les 6:00 del matí.

Els preus registrats al mercat a l’engròs repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a què estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el seu subministrament al mercat lliure.

Darrere de l’augment de preus es troben els alts preus del gas als mercats internacionals i dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2), que durant 2021 venen marcant mes a mes màxims històrics.

Així, en la resta dels països europeus els preus seguiran en nivells similars als d’Espanya, com en el Regne Unit, on el megawatt hora es pagarà demà a una mitjana de 135,10 lliures (uns 160 euros), mentre que a Alemanya ho farà a 84,15 euros, a França a 120,5 euros, a Itàlia a 190,08 euros, i a Portugal, al mateix preu que a Espanya en compartir mercat.

En l’actualitat, les tecnologies que estan marcant preu en la majoria de les hores al mercat ibèric són el cicle combinat (que utilitza gas natural) i l’aigua, que ofereix la seua producció regulable a preus similars als de cicle aprofitant el que es denomina com a "cost d’oportunitat".

tracking