SEGRE

SEGURETAT SOCIAL PENSIONS

El 21,2% de les pensions a Lleida necessiten un complement per assolir el mínim legal

Per arribar a l'import mínim legal, cosa que afecta gairebé 21.300 prestacions || En el cas de les dones, moltes d'elles cobrant viudetat, arriba al 28%

Concentració de pensionistes aquest estiu davant la seu del Banc d’Espanya a Barcelona.

Concentració de pensionistes aquest estiu davant la seu del Banc d’Espanya a Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més d’una cinquena part, el 21,2% , de les 100.183 pensions que paga la Seguretat Social a dia d’avui a la província de Lleida requereixen un complement per assolir el mínim legal. En total, suposen 21.272 pensionistes, segons les dades del ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Representa el percentatge més alt de Catalunya, molt superior al 18,5% de Tarragona, el 16,5% de Girona i el 14% de Barcelona.

En el conjunt de l’Estat, en total, aquest número ascendeix a més de 2,2 milions de pensionistes, el 22,8%, en què es pot observar grans diferències per regions. En vuit autonomies, el complement a mínims és necessari en més del 25% de les pensions. La regió en la qual és més comú és a Extremadura, on el 42,5%.

En l’altre extrem de la balança se situa el País Basc, amb tot just 10,7%, i el segueixen Madrid i Catalunya, amb el 14,9% i el 15,1%, respectivament. Aquest tipus de complements és necessari en el cas de persones que van ser assalariades amb ingressos molt baixos o llocs de treball precaris de forma especial i afecta també en gran manera les persones que cobren prestacions per viudetat. De fet, dos terceres parts dels pensionistes de l’Estat amb complements a mínim són dones, titulars de pensions de viudetat o de jubilació amb carreres de cotització més curtes i bases reguladores més baixes.En el cas de la província són el 27,7% del total, segons les dades del ministeri.

Entre els homes, el complement només és necessari en el 13,7% de les prestacions que cobren els lleidatans en aquests moments. La pensió mitjana a Lleida se situa en l’actualitat en 921,11 euros mensuals, una xifra clarament per sota de la mitjana catalana (1.077,36) i estatal (1.037,48)

En el conjunt de Catalunya tot just necessiten aquests complements un 15% del total de pensions

Aquesta diferència és el reflex de les desigualtats salarials, però també del pes que té sobre l’economia de les comarques lleidatanes les cotitzacions i prestacions al sector agrari i dels treballadors autònoms, superior a les mitjanes catalanes i espanyoles. La pensió mitjana dels autònoms, malgrat haver pujat gairebé un 30%, continua sent un 37% més baixa que la del Règim General, segons l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA).El sistema públic de pensions s’enfronta a un important increment del cost el proper any al disparar-se la inflació, que de moment se situa en el 5,5%.

tracking