SEGRE

El Constitucional confirma que no es podran reclamar diners pagats per la plusvàlua

El tribunal explica en la sentència que va anul·lar l’impost municipal per "excessiu i exagerat"

Una construcció de pisos en una imatge d'arxiu.

Una construcció de pisos en una imatge d'arxiu.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional va anul·lar el passat 26 d’octubre diversos aspectes de l’impost de plusvàlua municipal en entendre que "encara que la quota no sigui superior a la plusvàlua realment obtinguda, sí que resulta excessiva o exagerada i podria lesionar el principi de no confiscatorietat". Després de conèixer-se el fallo i posteriorment el contingut de la sentència, el tribunal ha fet públic aquest dimecres el text ja firmat i comunicat al Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia, d’on procedia la controvèrsia, així com els vots particulars de dos magistrats. El Constitucional va declarar la nul·litat de diversos aspectes del càlcul de l’impost municipal de plusvàlua, els que determinaven que sempre s’havia produït una revalorització dels terrenys durant el període d’imposició, amb independència que a la pràctica s’hagués produït l’esmentada revalorització i de la seua quantia real.

El problema que es plantejava no era l’adequació del tribut al principi de capacitat econòmica com a fonament de la imposició, ja que l’increment del valor del terreny ha existit, sinó la seua adequació al principi de capacitat econòmica com a mesura de la base imposable.

No es podran reclamar diners pagats per l’impost

El TC rebutja que es pugui reclamar amb efecte retroactiu, per la qual cosa l’anul·lació del càlcul de l’impost exclou les abonades, liquidades o jutjades, i a les que no han estat denunciades. D’aquesta manera, "no poden considerar-se situacions susceptibles de ser revisades amb fonament en la present sentència aquelles obligacions tributàries reportades per aquest impost que, a la data de dictar-se la mateixa, hagin estat decidides definitivament mitjançant sentència amb força de cosa jutjada o mitjançant resolució administrativa ferma".

En concret, assenyala que "a aquests exclusius efectes, tindran també la consideració de situacions consolidades les liquidacions provisionals o definitives que no hagin estat impugnades a la data de dictar-se aquesta sentència i les autoliquidacions la rectificació de les quals no hagi estat sol·licitada a l’esmentada data".

Així, impedeix que siguin revisats no només els casos ja jutjats sinó les liquidacions provisionals o definitives que no haguessin estat impugnades a la data de publicació de la sentència ni les autoliquidacions que no hagin estat sol·licitades prèviament.

DOCUMENT | Consulta íntegra la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’impost de la plusvàlua municipal

tracking