SEGRE

SEGURETAT SOCIAL PENSIONS

Madrid recaptaria 6,2 milions més a Lleida si apuja les cotitzacions

Fins a sumar gairebé 1.300 milions d'euros || A l'incrementar mig punt durant un termini de deu anys per poder finançar la jubilació dels babyboomers

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá.

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá.EFE/KIKO HUESCA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La proposta que ha fet el ministre per a la Seguretat Social, José Luis Escrivá, d’incrementar mig punt lineal les cotitzacions d’empresaris i treballadors, de manera que es puguin recuperar els diners de l’anomenada “guardiola de les pensions” i es puguin afrontar, a partir de l’any 2023, les pensions de la generació del baby boom, és a dir, les persones que en l’actualitat tenen entre 45 i 59 anys, suposaria per a les arques de l’Estat una recaptació extra a Lleida d’entorn dels 6,2 milions d’euros. La proposta del ministeri preveu obtenir uns 1.000 milions d’euros més a l’any a tot el territori, durant almenys deu anys, a tall de reserva per sufragar la jubilació d’aquest col·lectiu, que té trajectòries llargues de cotització i al qual caldrà liquidar pensions mitjanes més altes.En el cas de Lleida, on l’any 2020 es van recaptar 1.237,3 milions d’euros, segons les dades del ministeri, amb l’increment el 2021 s’assolirien els 1.243,5 milions d’euros si se sumaria aquest mig punt (6,2 milions d’euros)

L’Estat preveu recaptar 1.000 milions d’euros més a través d’aquesta mesura

Aquest mecanisme realitzarà l’ajustament d’aquest finançament més gran via ingressos i no despeses. Això és, que persegueix augmentar la recaptació del sistema, apujant les cotitzacions que paguen a la Seguretat Social empresaris i treballadors, en lloc de retallant les pensions futures, com plantejava el disseny de l’anterior factor de sostenibilitat, que es va aprovar el 2013 però que mai va arribar a aplicar-se.

Segons han confirmat fonts de la negociació, si no fos necessari utilitzar els diners, es tornaria, ja sigui mitjançant un augment de les pensions o una reducció de les cotitzacions, si bé abans d’arribar a aquesta situació caldria vigilar la marxa de l’economia i dels ingressos de la Seguretat Social. La mesura proposada forma part de l’anomenat Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI) que Govern i agents socials han de tenir consensuat a mitjans d’aquest mes de novembre.

Escrivá diu que la proposta seria una “cosa transitòria i contingent”

? El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, va assenyalar ahir que la seua proposta per reformar les pensions que inclouria una pujada de mig punt de les cotitzacions socials durant deu anys, a partir del 2023, seria “una cosa transitòria i molt contingent” i va afegir que encara s’està discutint amb els agents socials.

Patronals i sindicats van reaccionar de manera diferent de la proposta. D’una banda, Pimec va assumir amb “frustració” la decisió d’Escrivá, perquè comportarà “un increment dels costos laborals”. En canvi, els sindicats CCOO i UGT ho veuen com “una bona notícia” que allunya de la negociació del nou mecanisme d’equitat de les pensions “la sospita de les retallades”.

Tanmateix, van qüestionar que l’augment plantejat sigui suficient.

tracking