SEGRE

Hi ha risc d'una apagada energètica a Espanya?

Una bombeta

Tercer dia consecutiu amb rècord en el preu de la llumACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanya és un dels països més segurs en matèria de subministrament energètic d’Europa i, per tant un dels menys exposats a la possibilitat que es produeixi una apagada prolongada, tal com tem Àustria, segons el responsable del Programa de Clima i Energia del Real Instituto Elcano, Gonzalo Escribano. "Les possibilitats que puguem tenir una gran apagada o una crisi de subministrament a Espanya són molt reduïdes", ha explicat en una entrevista amb Efe aquest expert en la matèria, que argumenta que el sistema gasista espanyol és "molt experimentat" i "molt ben gestionat", i compta amb "molt bones capacitats" i unes "reserves estratègiques i operatives per a més de 40 dies".

A més, Espanya té les fonts de subministrament energètic molt diversificades i compta amb alternatives i acords que li garanteixen poder importar gas, amb independència que vagi a haver de pagar un preu més elevat que en temps passats. "Des del punt de vista geopolític (i respecte al subministrament energètic), Espanya és un dels països més segurs de la Unió Europea, juntament amb, potser, els països productors", sentència Escribano sobre una preocupació que s’ha disparat després que Àustria hagi instruït els seus ciutadans sobre com afrontar una gran apagada elèctrica de temps indefinit.

"El cas espanyol no és com el d’Àustria, les reserves de la qual són en un nivell baix, no té capacitat de proveir-se per GNL (gas natural liquat) i és molt dependent d’un tub (gasoducte) que li arriba de Rússia passant abans per molts països. Aquest país és normal que estigui preocupat", explica.

De fet, creu que "Espanya també és un dels països que més podria aportar a la transició energètica europea, a la seua seguretat energètica i a la reducció de la vulnerabilitat" per la seua gran dimensió gasista, renovable i d’hidrogen verd, tant en infraestructures com en "saber fer", amb "empreses com a Xarxa Elèctrica o Enagás, que tenen una capacitat de gestió brutal."

TANCAMENT D’UN DELS GASODUCTES ALGERIANS

Els temors d’un problema de subministrament energètic també s’han vist augmentats després que Algèria hagi tallat un dels dos gasoductes pels quals envia gas a Espanya. Abans de la pandèmia, es venien important 11.500 milions de metres cúbics a l’any d’Algèria per gasoductes i alguna cosa més de 1.000 milions per metaners (que transporta el gas en format liquat, GNL). Per a aquest expert, encara que el tancament d’un dels dos gasoductes algerians no és una bona notícia, el cert és que l’altre (que ara pot transportar fins 8.000 milions) aviat tindrà capacitat per subministrar gairebé la totalitat del que s’estava important fins abans de la pandèmia (prop de 10.500 milions).

Tanmateix, amb el progressiu encariment del GNL, que ara està en màxims històrics, Espanya ha importat en els últims mesos el màxim legal possible a través dels gasoductes algerians, uns 14.000 milions. En qualsevol cas, el Govern espanyol ha aconseguit un compromís per part d’Algèria que el gas que no arribi per gasoducte arribarà a través de metaners, una cosa "clau" i molt tranquil·litzadora, segons Escribano.

DIVERSIFICACIÓ DE FONTS

Gairebé el 50 % del gas que Espanya requeria fins ara s’importava d’Algèria (la llei no permet excedir aquest percentatge per garantir la diversificació de fonts d’energia), la resta provenia de molts altres països, des dels EUA i Rússia, fins Qatar, el Perú o Trinitat i Tobago, una cosa que no passa amb altres nacions europees, que, per exemple, tenen una elevada dependència de Rússia. A més, Espanya és el país d’Europa amb més capacitat de regasificació (per a converitir el GNL en gas). De fet, Enagás –el gestor tècnic del sistema gasista espanyol– és una de les companyies amb més plantes de regasificació del món.

"Recórrer més a les importacions de GNL, que estan en preus màxims històrics, pot traduir-se en una tensió de preus més gran, perquè entrarem en competència amb altres mercats internacionals," reconeix Escribano. Encara així, "Espanya té molt bones possibilitats d’aconseguir carregaments de GNL en poc temps i gestionar-los de forma adequada", argumenta, així com "capacitat per pagar preus elevats", a diferència d’altres països, inclosos alguns europeus.

S’hi sumen que les reserves de gas a Espanya, que no són particularment elevades en comparació amb altres països europeus, compten en qualsevol cas amb capacitat per a més de 40 dies, el que, segons Escribano, també aporta molt marge de maniobra.

MENTRESTANT, APOSTA PELS AJUTS DIRECTES

A l’espera de reformes estructurals que restin volatilitat als preus energètics i avancin cap a una transició energètica justa i en el que arriba la previsible contenció dels preus del gas cap a la primavera (quan en l’hemisferi nord baixa el consum), Escribano considera que el Govern espanyol té marge per evitar que la pujada dels preus afecti els més vulnerables.

En aquest sentit, encara que valora les recents mesures aprovades pel Govern espanyol per ampliar la cobertura del bo social, defensa que també caldria impulsar ajuts directes: és a dir, abonar diners als col·lectius que més dificultats puguin tenir per pagar les seues factures.

El seu argument per a apostar més pels ajuts directes que pels descomptes que permetin mantenir el cost de les factures és que les primeres incentiven encara més l’estalvi energètic, ja que es tracta d’un ingrés que serà tant més elevat per a l’usuari com menys consuma (si el Govern espanyol li ingressa 100 euros, i el consumidor fa un esforç per gastar-se’n 30 en lloc de 60, l’ajuda es tradueix en uns ingressos addicionals de 70, en lloc de 40).

tracking