SEGRE

El Constitucional tomba la rebaixa de l'IRPF a les rendes més baixes a Catalunya

El tribunal ha estimat el recurs d’inconstitucionalitat del govern espanyol

Exterior del Tribunal Constitucional.

Exterior del Tribunal Constitucional.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha estimat el recurs d’inconstitucionalitat del Govern espanyol contra una llei aprovada per la Generalitat de Catalunya el 2020 i que afectava l’IRPF en considerar que envaeix competències pròpies de l’Estat. Suposava una rebaixa d’aquest impost a les rendes més baixes. Segons confirmen fonts del Constitucional, la sentència de la qual ha estat ponent el magistrat Pedro González-Trevijano dona la raó al govern de Pedro Sánchez que va recórrer l’article 88 de la llei 5/2020 el març de 2021. Anava així contra la decisió de Catalunya d'apujar el mínim personal i familiar del contribuent (impost sobre la renda de les persones físiques) si la suma de les bases liquidables general i de l’estalvi sumen més de 12.450 euros. L’Executiu considerava que això crea una nova categoria en l’IRPF que supera les competències de la Generalitat.

La llei que incloïa aquest article ara declarat inconstitucional és la de Mesures Fiscals, Financeres i Administratives del Sector Públic i de Creació de l’Impost sobre Instal·lacions que incideixen en el Medi Ambient. En el seu punt b, l’article 88 d’aquesta norma estipula que "si la suma de les bases liquidables general i de l’estalvi del contribuent és igual o inferior a 12.450 euros, el mínim del contribuent és de 6.105 euros anuals", quan de forma general el mínim està establert en 5.550 euros anuals.

Segons va explicar en roda de premsa al març la ministra d’Hisenda, María Jesus Montero, no es va poder arribar a acord amb la Generalitat en relació amb aquest article, motiu pel qual l’Executiu va optar per recórrer'l en entendre que suposava una cessió de competències a aquesta autonomia, ja que creava una nova categoria que afecta el mínim personal de l’IRPF.

En aquest sentit, la ministra va explicar que les CCAA tenen competència sobre l’IRPF per elevar el mínim personal i familiar, però sempre dins dels conceptes que ja estan definits en l’arquitectura del propi impost. És a dir, que la Generalitat no pot crear noves categories que no estiguin recollides en aquest marc general.

DE 5.550 A 6.105 EUROS

Montero va recordar llavors a Catalunya que té competència per elevar fins el 10 per cent el mínim personal i familiar de l’IRPF, si així ho desitja, en algun dels supòsits que es contemplen ja en les categories que regula l’IRPF i que estan relacionats amb l’edat del contribuent, els fills o els grans a càrrec.

Tanmateix, Catalunya estava creant una nova categoria de contribuents a qui sumen la base liquidable general i de l’estalvi dient que si són igual o inferior a 12.450 euros procedeix actuar d’una forma o d’una altra. La norma que va recórrer l’Executiu és la que suposa l’elevació de 5.550 euros a 6.105 euros anuals com a mínim personal i familiar.

tracking