SEGRE

El govern espanyol eleva al 0,6% la pujada de les cotitzacions per pagar les pensions

Els sindicats reclamen que els empresaris assumeixin més pes en el repartiment de la quota addicional

El ministre d'Universitats, Manuel Castells (esquerra), i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, durant una sessió al Congrés.

El ministre d'Universitats, Manuel Castells (esquerra), i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, durant una sessió al Congrés.Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern espanyol ha proposat que la pujada de les cotitzacions socials durant deu anys per pagar les pensions de jubilació de la generació més nombrosa, la del 'baby boom', sigui del 0,6%, una dècima més que el 0,5% que havia plantejat anteriorment, segons han informat CCOO i UGT a la sortida de la mesa de diàleg social d'aquest dilluns.

L'executiu planteja que les empreses assumeixin un 0,4% de l'augment i els treballadors, el 0,2% restant, segons han explicat fonts del diàleg social a l'ACN. Aquest repartiment és encara insuficient pels sindicats, que reclamen que els empresaris absorbeixin el 0,5% de l'increment. La pròxima trobada de la mesa serà el dilluns 15, quan es preveu que es pugui tancar un acord.

El ministeri d'Inclusió i Seguretat Social, que lidera la negociació, ha considerat que la trobada ha sigut "molt productiva" i ha accedit a presentar "petites modificacions" per assolir un acord sobre l'anomenat Mecanisme d'Equitat Intergeneracional, que ha de substituir el factor de sostenibilitat aprovat pel PP.

"S'estan realitzant avenços i les converses continuaran en els propers dies", ha dit un portaveu del ministeri. Els sindicats han continuat mantenint que veuen amb bons ulls que el plantejament se centri a augmentar els ingressos de la Seguretat Social i no a retallar les pensions, però han assenyalat que la proposta de l'equip de José Luis Escrivá ha de ser "millorada" en termes de "suficiència", incorporant més ingressos i repartint de manera òptima distribució addicional entre empreses i treballadors.

En aquest aspecte, el govern espanyol ha posat sobre la taula una distribució de la pujada d'un 0,4% per les empreses i d'un 0,2% pels treballadors, fet que els sindicats veuen insuficient, ja que demanen que els empresaris assumeixin almenys el 0,5% de l'increment de les cotitzacions, segons han explicat fonts del diàleg social a l'ACN. En aquest sentit, les organitzacions sindicals també reclamen que els acords s'han de fer de tal manera que no predeterminin les negociacions futures, "en cas de ser necessàries" en la mesa de diàleg social.

tracking