SEGRE

Els pressupostos preveuen 94,9 milions a Ponent i 43,4 al Pirineu

Destaquen les actuacions a la línia Lleida-la Pobla, el Segarra-Garrigues, els aeroports d'Alguaire i la Seu, hospitals i carreteres

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, entregant el Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2022 a la presidenta de la Cambra, Laura Borràs.

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, entregant el Projecte de llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2022 a la presidenta de la Cambra, Laura Borràs.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pressupostos de la Generalitat per al 2022 preveuen invertir 94,9 milions d'euros a Ponent. En aquest àmbit territorial, la comarca que més inversió s'emporta és el Segrià (43,4 milions) i la que menys, el Pla d'Urgell (5,2 milions). El projecte presentat pel Govern destina més de 10 milions d'euros a diferents actuacions a la línia de FGC Lleida-la Pobla, entre el Segrià i la Noguera, i supera els 9 milions d'inversió per al regadiu del Segarra-Garrigues i també per a la millora de carreteres. Els comptes també consignen 5,2 milions per a nous edificis i construccions a l'aeroport de Lleida-Alguaire; 3,6 milions per a l'aplicació reforma del bloc quirúrgic de l'Hospital Arnau de Vilanova, i 4,3 milions per a actuacions a l'Hospital Santa Maria.

El projecte de pressupostos 2022 preveu invertir 11,2 milions d'euros a la comarca de les Garrigues. El gruix de la inversió prevista, més de 5,2 milions, es destinarà a obres de la xarxa de distribució del Segarra-Garrigues. També destaquen els més d'1,4 milions per a actuacions de conservació i millora en carreteres i els 748.125 euros per al desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat en aquesta comarca.

En el cas de la Noguera, el Govern preveu una inversió per a l'any vinent de més 17,3 milions d'euros. D'aquests, més de 5,8 milions es destinaran a diferents actuacions a la línia de FGC Lleida-la Pobla. Destaquen també els 2,5 milions per a la variant d'Artesa de Segre a l'Eix de Comiols i els 2,9 milions d'euros per a la millora de carreteres a la comarca. Els comptes també preveuen 651.187 euros per a la millora del camí de Vilamajor a Masos de Milà i Mas de Marcó, al municipi d'Àger, a més d'altres inversions a la Noguera.

La inversió prevista al Pla d'Urgell per al 2022 serà de 5,2 milions d'euros. En aquest comarca, es preveu invertir 1,7 milions d'euros en l'adquisició de material per a FGC; 1,4 milions d'euros en la millora de carreteres, i 1,1 milions d'euros en la depuradora del polígon Vinyes del Mig de Bell-lloc d'Urgell. També es destinaran 304.577 euros per començar a construir la comissaria de la futura ABP del Pla d'Urgell-Garrigues, a Mollerussa, entre altres inversions.

Pel que fa a la Segarra, les inversions recollides en el projecte de pressupostos per al 2022 superen els 7,3 milions d'euros. En aquesta comarca, destaquen els 1,7 milions d'euros que el Govern preveu invertir per a la compra de material per a FGC i els1,3 milions d'euros en la millora de carreteres. També s'inclouen actuacions al Segarra-Garrigues.

El Segrià és de llarg la comarca de l'àmbit territorial de Ponent on el projecte de pressupostos preveu una major inversió, en concret de gairebé 43,5 milions d'euros. Els comptes destinen prop de 5,2 milions d'euros per a la construcció d'edificis i altres construccions a l'Aeroport de Lleida-Alguaire; més de 4,3 milions d'euros a actuacions a la línia Lleida-la Pobla, entre les quals la construcció del baixador al polígon el Segre; 4,3 milions d'euros en diferents inversions a l'Hospital Santa Maria de Lleida; 3,6 milions d'euros per a l'ampliació i reforma del bloc quirúrgic de l'Arnau de Vilanova, i 3,1 milions d'euros per a la compra de materials i taller per a FGC.

També destaquen en aquesta comarca els 2,5 milions d'euros per a la construcció de la nova escola de Pinyana de Lleida; els 1,4 milions d'euros per al desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat; els 1,4 milions d'euros per a la millora de carreteres, o els 1,2 milions d'euros per a l'edifici judicial de Lleida per ubicar-hi el nou jutjat de família i millorar-hi altres espais. Així mateix, els pressupostos consignen 1,3 milions d'euros per a l'IRBLleida.

El Govern també preveu invertir 2,5 milions d'euros per modernitzar el reg al canal de Pinyana; 614.000 euros en la depuradora de Rosselló; 561.000 euros per modernitzar la xarxa de regadiu de la sèquia de Torres de Segre; 524.213 euros per a la instal·lació fotovoltaica per bombar l'aigua del reg a la partida del Fenollet, entre Almenar i Alguaire; 469.000 euros per a la recuperació ecològica de l'Aiguabarreig Segre-Noguera Ribagorçana a Vilanova de la Barca; 400.000 euros per ampliar el regadiu del Segrià Sud; 400.000 euros per al polígon de Torreblanca-Quatre Pilans de Lleida; entre altres inversions previstes al Segrià.

Finalment, la previsió del Govern és invertir l'exercici vinent 10,1 milions d'euros a l'Urgell. El projecte de pressupostos consigna prop d'1,5 milions d'euros per a la construcció de l'escola Ramon Perelló-ZER Guiciveri a Vilagrassa; 1,7 milions d'euros per a la compra de material per a FGC, i 1,4 milions d'euros per a la millora de carreteres a la comarca. També s'han previst inversions en el regadiu Segarra-Garrigues, entre altres actuacions a la comarca.

Els pressupostos a l'Alt Pirineu i Aran preveuen una inversió de 43,4 milions d'euros

Els pressupostos de la Generalitat del 2022 preveuen invertir 43,4 milions d'euros a les comarques de l'Alt Pirineu i Aran. La comarca que més inversió rebrà serà la de l'Alt Urgell, amb 16,7 milions d'euros i la que menys, l'Alta Ribagorça, amb 4,3 milions. Dels projectes que figuren als comptes presentats aquest dimarts, destaca la inversió a les estacions d'esquí que pertanyen al grup de FGC amb un total de 12,9 milions d'euros . Les pistes que s'emporten més inversió són les de la Molina, a la Cerdanya, amb un total de 7,4 milions d'euros, seguides de les de Boí Taüll, a l'Alta Ribagorça, amb 2,9 milions d'euros i les d'Espot i Port Ainé, al Pallars Sobirà, amb 2,4 milions d'euros. També destaquen les inversions en obres a la C-14 a l'Alt Urgell i la construcció d'edificis a l'aeroport d'Andorra-la Seu.

A l'Alt Urgell, el Govern preveu una inversió de 7,87 milions d'euros per al condicionament de la C14 entre Organyà i Montant de Tost. Es tracta del tram del congost de Tres Ponts, on hi està a punt d'entrar en funcionament un túnel ja executat que ha d'agilitzar el pas per aquesta zona amb una elevada sinistralitat. Pel que fa a l'aeroport d'Andorra – la Seu, la inversió prevista és d'1,7 milions d'euros, en edificis i altres construccions i també l'adequació i instal·lació de 7 mòduls. En aquesta comarca també destaquen els 4,47 milions d'euros que executarà la direcció general d'Infraestructures de Mobilitat en operacions de conservació obra civil als trams de carretera adscrits als àmbits de conservació de Ponts, Solsona, i Lleida.

A l'Alta Ribagorça, el bloc gros de la inversió se l'endú l'estació d'esquí de Boí Taüll. Són prop de 3 milions d'euros en edificis, neu artificial, línies elèctriques, maquinària, carreteres, aparcaments, material de remuntadors i aplicacions informàtiques.

A la Cerdanya, la Molina és l'estació pública que preveu més inversió del Govern amb 7,46 milions d'euros. Els conceptes varien entre la neu artificial, maquinària, material de remuntadors, senyalització i telecontrol, explotació d'edificis, carreteres i aparcaments. En aquesta comarca, també hi ha un apartat d'inversió per a l'Hospital Transfronterer que puja 550.000 euros en obres diverses, maquinària i aplicacions informàtiques.

Al Pallars Jussà el Govern preveu destinar prop de 400.000 euros en l'impuls de la ruta cicloturística Lleida – la Pobla de Segur. També hi ha prevista una inversió de 1.027.163 euros en l'Hospital del Pallars. Bàsicament en equipament, maquinària, instal·lacions i obres de reforma. D'altra banda, la línia de tren de la Pobla té prevista una inversió d'1,4 milions d'eurosen manteniment de túnels, passos a nivell, senyalització i telecontrol, material i estacions.

Al Pallars Sobirà, les estacions d'esquí d'Espot i Port Ainè, també de FGC, preveuen una inversió de 2.453.240 euros, que es distribueixen en conceptes d'explotació de pistes i edificis, material per a remuntadors, carreteres i aparcaments, neu artificial, i maquinària, entre d'altres. En aquesta comarca, també destaca la inversió de 632.010 euros en l'adequació del conjunt edificat de Casa Bringué de Ginestarre en Alberg de Joventut, Àrea etnològica i Espai Formatiu, i la via ciclista a l'entorn de la carretera C-13 entre Rialp i Sort per valor de 2,1 milions d'euros.

Finalment, a l'Aran, la previsió d'inversió és 1,2 milions d'euros en conservació d'obres de la carretera del Port de la Bonaigua fins a Esterri d'Àneu. La Val d'Aran compta amb un finançament específic i directe en base al que estableix la Llei d'Aran.

tracking