SEGRE

ECONOMIA LOGÍSITCA

Lleida contracta 150 conductors del Perú per pal·liar la falta de transportistes

La falta de conductors per al transport de mercaderies per carretera és un problema que afecta el sector arreu del món, que també veu com la plantilla està cada vegada més envellida i no compten amb relleu generacional. Les empreses opten per recórrer a treballadors de tercers països i a Lleida han contractat 150 peruans.

José Luis Joaquín García, un transportista de nacionalitat peruana que ara treballa a Lleida.

José Luis Joaquín García, un transportista de nacionalitat peruana que ara treballa a Lleida.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les empreses de transport de mercaderies per carretera s’enfronten a la falta de conductors i no disposen de relleu generacional per als que estan en actiu. És un problema que fa temps que afecta a nivell global, però que s’ha agreujat aquest últim any, arribant a una situació que el sector titlla d’insostenible.

Per provar de pal·liar l’escassetat de professionals les empreses acudeixen a tercers països per buscar mà d’obra. A Lleida, segons l’Associació de Transportistes Asotrans, en els últims mesos moltes companyies de logística han recorregut a contractar, a més de conductors de països de l’est d’Europa, professionals provinents del Perú, ja que hi ha un conveni entre aquest país i Espanya que en facilita la incorporació al treball. En concret, a Lleida han arribat des d’aquest país aproximadament 150 treballadors

“La gent prefereix fer trajectes més curts per poder anar a dormir a casa i estar amb la família”

Aquest és, per exemple, el cas de l’empresa Cajebel, que en els últims mesos ha incorporat a la plantilla fins a vuit conductors procedents del país sud-americà. Un d’ells és José Luis Joaquín García, que fa set mesos va deixar la seua llar per venir a exercir el seu ofici a Lleida. García, un conductor experimentat, explica que després de ser contractat va viatjar a Espanya per treballar, però, malgrat que existeix un conveni per facilitar el procés, va estar dos mesos sense poder treballar a causa que havia d’arreglar la seua situació administrativa. De fet, la lentitud dels tràmits amb què es troben les empreses que volen contractar treballadors extracomunitaris és un dels punts que Asotrans demana a les administracions que es flexibilitzi per intentar resoldre la falta de mà d’obra.Aquest conductor creu que un dels factors que influeixen que faltin transportistes a les rutes internacionals, les que ell fa, és que la mentalitat dels treballadors està canviant.

“A mi no m’importa dormir fora de casa perquè la meua família es va quedar al Perú. No obstant, és cert que molts companys prefereixen optar per fer trajectes més curts per poder ser a casa”, assegura. Ell va venir a treballar perquè les condicions laborals eren bones i buscava una millor qualitat de vida.

I malgrat que està content amb la feina assegura que hi ha coses que l’han sorprès. “Al Perú només conduïa, aquí moltes vegades també he de carregar o descarregar la mercaderia per no haver d’esperar durant hores que ho facin”, va explicar. Espanya necessita 10.000 transportistes i l’edat mitjana dels actuals supera els 50 anys.

“Els tràmits per contractar al Perú són més àgils que en altres països” Jesús Torrelles és el gerent de l’empresa de transports lleidatana Cajebel. Ell és un dels que han hagut de recórrer a contractar conductors procedents del Perú per cobrir les vacants que tenia a l’empresa, ja que en aquest país els tràmits per contractar personal són més àgils que en altres llocs, encara que continua sent “pesat fer tota la paperassa que es requereix”. Segons explica Torrelles, la falta de professionals és una cosa que pateixen des de fa bastant temps i que els genera problemes perquè en ocasions han hagut de rebutjar algun client al no tenir conductors disponibles. Això, al seu torn, està disparant les tarifes del servei de transport. “Hi ha gent que ens demana tenir un camió al preu que sigui”, assenyala. Torrelles creu que si des de les administracions no es fa res per facilitar l’entrada de nous professionals i no es valora el sector com es mereix, el que acabarà patint les conseqüències finals serà el consumidor, ja que els preus globals es veuran incrementats.

El sector demana a les administracions més facilitats

L’Associació de Transportistes de Lleida, Asotrans, creu que la crisi que pateix el sector és a causa d’un cúmul de factors, un dels quals la dificultat que tenen els joves per treure’s el carnet, amb un elevat cost que es pot acostar als 3.000 euros. Dècades enrere molts aprofitaven l’extint servei militar obligatori per accedir al permís. Però no només és el preu, perquè als menors de 21 anys se’ls exigeix avui una titulació d’aptitud professional (CAP) de 280 hores de durada, que s’ofereix poc pels centres especialitzats en aquesta matèria a causa de demanda a la baixa i de l’elevat cost. Genera un problema que el sector pensa que les diferents administracions haurien de pal·liar posant en marxa ajuts o subvencions per facilitar l’accés.

Un altre problema, segons Asotrans, és la burocràcia per a les empreses que volen incorporar treballadors de fora de la Unió Europea. Per això reclamen una flexibilització de la normativa per agilitzar-ne la contractació. Així mateix, demanen eliminar certes restriccions per facilitar el treball dels conductors i respectar-lo. I és que, segons adverteixen, la manca de transportistes posa en perill el subministrament global de mercaderies.

tracking