SEGRE

La vaga al sector carni pot provocar problemes de proveïment, segons UGT

El sindicat adverteix d'una "escalada de tensió" si no s'arriba a un acord amb les patronals abans que acabi l'actual conveni

L'assemblea de la UGT amb delegats sindicals del sector carni, celebrada a la Llotja de Lleida.

L'assemblea de la UGT amb delegats sindicals del sector carni, celebrada a la Llotja de Lleida.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La UGT-FICA preveu possibles problemes de proveïment per la vaga al sector carni, tenint en compte que es farà a les portes del pont de la Puríssima. L'aturada té l'objectiu de defensar i millorar les condicions de treball i de sou del sector a través del conveni col·lectiu estatal, la negociació del qual fa mesos està estancada, segons el sindicat. La UGT manté la mà estesa però adverteix les patronals d'una "escalada de tensió" al sector si no s'arriba a un acord abans que acabi la vigència de l'actual conveni. Uns 34.000 treballadors del sector carni de Catalunya i més de 100.000 de tot l'Estat estan cridats a la vaga general convocada per CCOO i UGT el 25 i 26 de novembre i els dies feiners compresos entre el 3 i el 8 de desembre.

La secretària del sector Agroalimentari de la UGT-FICA de Catalunya, Alícia Buil, ha dit que la vaga convocada al sector carni vol ser "una mesura de força" davant l'estancament de les negociacions amb les cinc patronals del sector per millorar les condicions dels treballadors i assolir un conveni "digne". La validesa de l'actual conveni estatal del sector de la indústria càrnia, que és d'aplicació a les empreses catalanes, finalitza en un mes i mig. "Volem que realment sigui un conveni industrial, un marc de relacions modern i que reguli la indústria i la feina al sector", ha assenyalat. En aquest sentit, el sindicat fa una crida a les patronals per arribar a un acord abans que finalitzi el conveni i adverteix d'una "escalada de tensió" si això no acaba succeint.

La darrera proposta de les patronals passa per un increment del 2,5% per enguany, d'un 2% per al 2022 i d'un 1,5% per al 2023, amb una clàusula de revisió tècnica. Des de la UGT la consideren "del tot insuficient i més tenint en compte el nivell de l'IPC actual del 5,5%" i, per tant, "està molt lluny de les pretensions" del sindicat, ha dit Buil. "No podem permetre una pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors quan és una indústria que va molt bé, és líder en exportacions i no ha patit la crisi de la covid i, per això, no pot ser que els beneficis que tenen les empreses del sector no repercuteixin en els treballadors", ha afirmat la responsable de la UGT-FICA.

El sindicat també rebutja la proposta patronal d'augmentar de 120 a 170 hores a l'any la borsa d'hores. En aquest sentit, la UGT-FICA reclama que les empreses s'organitzin i augmentin els torns de treball, si tenen més necessitats de feina. "Els treballadors no poden estar a disposició absoluta de l'empresa i que aquesta els fixi l'horari", ha remarcat Buil. A la vegada, el sindicat reclama plusos per treballar de nit i en caps de setmana. D'altra banda, també s'oposa a la pretensió de les patronals d'establir que es puguin fer contractes a les categories d'oficial de primera i segona. Així mateix, la UGT reclama més facilitats per acompanyar familiars al metge, més enllà de la proposta de les patronals que només ho accepta en el cas dels fills.

Principal indústria alimentària de Catalunya

La indústria càrnia és el principal sector agroalimentari de Catalunya, amb un pes del 21,6% del PIB industrial. Ocupa unes 34.000 persones i produeix més de 2,5 milions de tones de carn a l'any. A Lleida, dona feina a unes 5.000 persones que treballen en 35 empreses. La UGT està duent a terme aquesta setmana assemblees de treballadors amb vista a la vaga prevista al sector carni com la celebrada aquest dimecres a Lleida.

tracking