SEGRE

Els opositors a Nova Tracjusa veuen insuficient la moratòria a incineradores de residus i reclamen anul·lar el projecte

Accepten les esmenes de tres entitats contra l'autorització ambiental a la planta per tractar purins cremant CDR

El portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez, amb altres dos membres de la plataforma Aturem la incineradora a Juneda.

Els opositors a Nova Tracjusa veuen insuficient la moratòria a incineradores de residus i reclamen anul·lar el projecteACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La plataforma Aturem la incineradora a Juneda "aplaudeix" la moratòria de dos anys per a noves infraestructures d'incineració de residus anunciada per la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, però la considera "insuficient". Per això, reclama al Govern que "aturi definitivament" el projecte de Nova Tracjusa i adverteix que no pararà fins a aconseguir-ho, davant l'impacte ambiental i per a la salut dels veïns de l'entorn que, assegura, suposaria l'activitat de la planta. D'altra banda, des de la plataforma han explicat que la Generalitat ha acceptat les esmenes de, com a mínim, tres entitats contra l'atorgament de l'autorització ambiental a Nova Tracjusa i ara els promotors, GAP Cooperativa, les hauran de respondre.

La plataforma valora positivament la moratòria a la incineració de residus anunciada la setmana passada per Jordà tot i que pel que afecta al projecte de Nova Tracjusa la veu "insuficient" perquè té "una data de caducitat", ja que impedirà noves incineradores de residus durant un període de dos anys, segons ha assenyalat el portaveu d'Ipcena, Joan Vàzquez.

Per això, Aturem al incineradora a Juneda reclama al Govern que estimi els recursos contraris a l'atorgament de l'autorització ambiental a Nova Tracjusa i "aturi definidament" aquest projecte, que preveu substituir el gas natural que actualment utilitza la planta de tractament de purins Tracjusa de Juneda com a combustible per assecar dejeccions ramaderes pel gas que s'obtindria de la gasificació de combustibles derivats de residus (CDR), preparats mitjançant un processament mecànic per poder ser cremats en indústries. El projecte el promou la Cooperativa Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), que agrupa més d'un centenar de ramaders de les Garrigues i comarques properes.

A la vegada, des de la plataforma opositora recorden que el Parlament va aprovar el juliol del 2019 una moció del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, amb esmenes d'ERC, JxCat, PSC, CUP i Cs, que instava el Govern a presentar un pla integral per convertir les dejeccions ramaderes en oportunitats per obtenir energia i adobs orgànics, a partir dels principis d'economia circular. A la vegada, emplaçava l'executiu català a promoure les modificacions normatives per tal que les plantes de tractament de purins deixin d'utilitzar la combustió tèrmica –inclosa la gasificació- de residus municipals, industrials o els seus derivats.

Vàzquez ha afirmat que el projecte de Nova Tracjusa és "purament especulatiu" i ha remarcat que amb la tramitació i l'autorització ambiental "queda clar que es tracta d'una planta on s'incineraran residus". Els seus promotors, en canvi, parlen de "gasificació" de CDR. En concret, el document de la Ponència Ambiental exposa que una de les activitats que es duran a terme a Nova Tracjusa és la "incineració de residus industrials no perillosos amb valorització energètica", a més de les activitats d'assecatge de purins i de producció de biogàs que ja s'hi fan actualment.

Des de la plataforma han insistit que instal·lacions d'aquest tipus emeten "partícules contaminants com ara dioxines i furans", substàncies que l'OMS qualifica de potencialment "cancerígenes", segons han dit. A més, han assenyalat que Juneda i municipis propers "és una zona ja molt saturada per emissions contaminants", tenint en compte que diferents cops l'any presenta nivells elevats d'ozó troposfèric per l'activitat de diverses indústries de l'entorn.

D'altra banda, des d'Aturem la incineradora a Juneda han explicat que la Generalitat va començar a notificar la setmana passada els recursos contra l'atorgament de l'autorització ambiental a Nova Tracjusa i, al menys, ha acceptat les esmenes de tres entitats. Un cop notificades, els promotors disposaran de deu dies per respondre-les.

El projecte de Nova Tracjusa preveu tractar 45.000 tones de residus anuals, 20.000 procedents dels abocadors comarcals de les Garrigues i comarques properes mentre que les 25.000 restants provindran de l'Àrea Metropolitana de Barcelona en forma de CDR. El Consell Comarcal de les Garrigues va aprovar per unanimitat el juliol del 2019 un manifest amb què demana a l'aleshores Departament de Territori i Sostenibilitat la retirada del projecte de Nova Tracjusa.

tracking