SEGRE

Escrivá nega que Brussel·les ordeni estendre el període de càlcul de les pensions

El ministre de Seguretat Social afirma que a iniciativa pròpia s'obre la porta a una extensió en determinats casos

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.Congreso de los Diputados

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha negat que Brussel·les ordeni a Espanya estendre el període de càlcul de les pensions. "No hi ha res nou. Tot això és una confusió", ha afirmat Escrivá aquest dijous al matí després que ahir dimecres es fes públic el document tècnic que fixa les condicions pactades amb la Comissió Europea perquè l'Estat pugui sol·licitar els fons europeus. En un apartat del document, s'inclou una reforma que ha d'estar enllestida a finals de 2022 que parla de "l'extensió" del període de càlcul de les pensions. Escrivá ha argumentat que l'apartat "resumeix en una frase" una proposta del govern espanyol per fer el sistema "més equitatiu" i que està explicada en el component 30 del pla de recuperació.

"Aquest sistema no està pensat per reduir despesa en pensions en cap cas, si no per millorar la situació de persones per a les quals els últims anys de cotització no són els millors", ha dit Escrivá en una entrevista a RNE.

El titular de Seguretat Social ha dit que el model actual està pensat per "carreres lineals" que milloren amb els anys i ha defensat que cal "modernitzar-lo" perquè "ja no és així". "En alguns casos es contemplarà estendre el període de càlcul, però no necessàriament", ha afirmat.

Escrivá ha dit que s'estudiarà amb els agents socials fórmules de càlcul que permetin donar la possibilitat de triar els millors anys d'una carrera professional o integrar llacunes en la cotització. "Hem estat nosaltres, no ho ha demanat Europa", ha insistit.

El ministre ha remarcat que, a més, el Pacte de Toledo ja va recomanar "tenir en compte les noves realitats del mercat de treball amb carreres més volàtils els últims anys". Per a Escrivá, la polèmica de les últimes hores amb aquesta qüestió és "una confusió", ja que "Brussel·les no està demanant res".

tracking