SEGRE

La Val d'Aran, la comarca amb més contracció de l'economia per la covid-19

Les zones més afectades per la crisi són les comarques de muntanya i els eixos de Girona i Tarragona, i les que menys, Terres de l'Ebre i pla de Lleida, segons l'anuari del BBVA

Imatge d'arxiu d'una vista de Vielha.

Imatge d'arxiu d'una vista de Vielha.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Val d'Aran, el Baix Empordà i la Selva van ser les comarques catalanes on més es va contraure l'economia l'any 2020 arran de la crisi de la covid-19. En concret, el Valor Afegir Brut (VAB) de la comarca aranesa es va reduir un 23,3% en termes interanuals, mentre que la caiguda al Baix Empordà i la Selva va ser del 16% i del 15,4%, respectivament. A continuació apareixen la Cerdanya (-15,2%) i el Bages (-14,6%). Així ho indica l'Anuari Econòmic Comarcal BBVA, publicat aquest dijous, que identifica les comarques de muntanya i els eixos de Girona i Tarragona com els més afectats en l'àmbit econòmic per la pandèmia. Pel que fa al conjunt de Catalunya, el VAB corresponent al 2020 va caure un 11,3% respecte a l'any anterior.

En el cas de les comarques de muntanya, la caiguda del VAB va ser del 13,4%, mentre que a l'eix de Girona va ser del 13%. Pel que fa al Camp de Tarragona, el BBVA situa en el 12,6% la caiguda d'aquest indicador econòmic .La forta caiguda de les comarques de muntanya s’explica, segons l'informe, pel descens dels serveis personals (que el 2019 pesaven un 45,9 % del VAB i a 2020 van caure del -26 %), una més lleu reducció de la resta de privats (del -5,5 %) i el menor creixement d’entre els grans àmbits territorials en els col·lectius (del 2,3 %).

L'entitat atribueix la forta reducció de l'activitat al descens dels serveis personals, així com una desacceleració en la demanda de serveis col·lectius. En regions on el pes del turisme és menor, en canvi, la caiguda de l'economia va ser menys accentuada.

Territorialment, els resultats del 2020 destaquen a les Terres de l’Ebre com la zona de menor caiguda del país (-8,7 %), recollint un menor impacte en els seus sectors industrials i de serveis. A les Terres de l’Ebre segueix el pla de Lleida (-9,9 %) on, tot i la caiguda dels serveis per sobre la mitjana catalana, la indústria ha mostrat un comportament menys desfavorable.

Segons l'estudi, les comarques que van experimentar un menor descens del VAB van ser la Segarra, la Ribera d'Ebre i el Pallars Sobirà. En el cas de la Segarra, la caiguda va ser del 2% interanual. Si bé és la comarca que menys es contrau, l'any 2019 va ser un dels pocs territoris a Catalunya on el VAB també es va reduir. Pel que fa a la Ribera d'Ebre, la caiguda va ser del 5,3%, mentre que el Pallars Sobirà va ser del 5,7%.

DOCUMENT | Anuari Econòmic Comarcal BBVA 2021

tracking