SEGRE

LABORAL CRISI ECONÒMICA

Rebuig d'empresaris i sindicats a la reforma dels ERTO de Díaz

Proposa tres tipus diferents d'expedients, inclòs un mecanisme per afrontar noves pandèmies || Preveu incloure que s'ofereixi recol·locacions als afectats

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ahir en el ple del Congrés.

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ahir en el ple del Congrés.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

CCOO, UGT, CEOE i Cepyme van traslladar ahir al Govern el seu rebuig a la proposta filtrada sobre el mecanisme que substituirà els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) amb condicions especials, una vegada acabada l’actual crisi derivada de la pandèmia. En proposa tres tipus, inclòs un mecanisme per afrontar noves pandèmies. L’anomenat Mecanisme RED de Flexibilitat i Estabilització de l’Ocupació permetrà a les empreses reduir durant un temps la jornada o suspendre els contractes dels seus treballadors, com en els ERTO.

Una mesura que haurà d’activar el Consell de Ministres davant de situacions de reestructuració sectorial o per causes cícliques, permetent fins i tot la recol·locació dels treballadors, segons l’esborrany, si bé el ministeri d’Assumptes Econòmics haurà d’especificar quins indicadors determinaran la seua posada en marxa.Segons el text, el mecanisme RED completa les alternatives a l’acomiadament que funcionaran en el futur inspirades en els actuals ERTO. Així, es mantenen també els ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció, així com els de força major (per a catàstrofes) i els de limitació o impediment, als quals se sumen aquestes noves modalitats RED. Tots aquests tindran exoneracions en les cotitzacions socials, que encara no estan detallades, i que estaran vinculades a la formació dels treballadors afectats.

La sol·licitud d’aquest mecanisme permetrà a les empreses reduir la jornada dels empleats afectats, entre un mínim d’un 10% i un màxim d’un 70% amb durada màxima de 12 mesos, rebent una “prestació social” específica que completi el seu salari. Tanmateix, aquesta és una proposta que es va rebutjar ahir en ple pels agents socials. Des d’UGT troben a faltar un “compromís clar” de manteniment de l’ocupació per a les empreses que recorrin als nous ERTO i s’oposa “a qualsevol intent d’introduir, encara que sigui tímidament, la motxilla austríaca” perquè entén que “abarateix l’acomiadament”.

CCOO, per la seua part, considera que la proposta “dificulta sobre manera el desenvolupament de les negociacions”, ja que “no ha estat a sobre de la taula” i arriba després de gairebé vuit mesos de negociació.Per altra banda, des de la CEOE, asseguren que la proposta és “més restrictiva, més intervencionista” i més cara per a les empreses que el model vigent actualment.

tracking