SEGRE

CONSUM DRETS

L'escalada de preus de la llum dispara les queixes dels consumidors lleidatans

L'Agència Catalana de Consum ha rebut en deu mesos del 2021 un total de 221 reclamacions de consumidors lleidatans contra companyies del sector elèctric, el doble que en tot l'any passat. Les diferències per l'import facturat, les divergències contractuals i el preu aplicat són les principals queixes tramitades des de Lleida.

La llum assolirà avui un pic màxim de 319,03 euros/MWh.

La llum assolirà avui un pic màxim de 319,03 euros/MWh.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’escalada alcista dels preus de l’electricitat al mercat a l’engròs en els últims mesos ha castigat els consumidors que majoritàriament havien elegit continuar amb la tarifa al mercat regulat (PVPC, preu regulat per al petit consumidor), fins fa uns mesos amb preus més atractius.

Les mesures adoptades fins ara, com la rebaixa de l’IVA al 10% o la tarifació per franges horàries, no han impedit que la factura es dispari, i així, si l’octubre del 2020 el preu mitjà de l’electricitat va assolir els 35,56 €/MWh, aquest mes passat va superar els 204 €/MWh, cosa que ha portat els consumidors lleidatans a, d’una banda, revisar els contractes i facturació de les seues companyies i, de l’altra, les empreses elèctriques a declarar una guerra comercial per intentar captar aquests clients i portar-los al mercat lliure, amb ofertes de tarifes planes o descomptes.

I són precisament aquests dos factors els que han provocat que l’Agència Catalana de Consum (ACC) hagi registrat en els deu mesos d’aquest any a Lleida més del doble de reclamacions que en tot el 2020, concretament 221, principalment per divergències en l’import facturat (138) i la tarifa aplicada (19). Consum també destaca l’increment en les reclamacions per les condicions contractuals. És en aquest últim apartat, amb 19 reclamacions a Lleida i 320 a Catalunya, en el qual han incidit les companyies elèctriques per entaular la batalla per captar clients de la competència, assaltant per correu o via telefònica els consumidors per aconseguir el canvi de contracte cap al mercat lliure, fins fa una mica més d’un any, amb preus més elevats que el regulat.

A través d’ofertes de tarifes planes, contractes de llum i gas agrupats o períodes (dies, setmanes o mesos) condonats, intenten captar el major nombre de clients aprofitant aquesta escalada de preus del mercat internacional, sent els principals damnificats clients que accepten sense llegir la lletra petita del contracte i descobreixen que l’oferta que van acceptar no es correspon amb la realitat i l’estalvi promès no és el facturat.

Reclamar la gravació, el contracte per escrit i el dret de retracte

El consumidor que pugui considerar-se víctima d’aquesta guerra comercial pels contractes de la llum té dret, segons expliquen fonts de Naturgy i Endesa, a desestimar el contracte en els 14 dies següents a l’acceptació, així com a exigir que en 24 hores li remetin l’enregistrament de la trucada si aquest ha estat el canal de contractació, i el contracte per escrit si considera que s’ha formalitzat sense la seua acceptació o les condicions no són les ofertes. En aquest cas de males pràctiques comercials, amb tres reclamacions a Lleida, l’enregistrament serveix per revertir les altes i baixes del servei sense cost i, segons les companyies consultades, “pot fins i tot suposar una penalització per al comercial que pot portar a la rescissió del seu contracte laboral si es verifica que hi va haver una mala praxi”.

Consells per evitar modificacions no consentides

  • Si us fan una oferta per telèfon o en una visita comercial al vostre domicili, no us precipiteu a l’hora de prendre una decisió; demaneu totes les condicions de l’oferta per escrit i estudieu-ho amb calma.
  • No faciliteu dades bancàries ni dades personals o factures anteriors si no n’esteu segurs i convençuts. La companyia de subministrament amb què teniu contractat el servei ja disposa de les vostres dades i, per tant, no us les demanarà.
  • Reviseu les condicions del contracte. Pot incloure serveis addicionals que no us interessin, permanències i penalitzacions si el cancel·leu abans del termini previst.
  • Si decidiu acceptar l’oferta, cal que posteriorment la confirmeu per escrit en paper, per correu electrònic, amb un missatge SMS, etc. Perquè la contractació sigui vàlida, aquesta confirmació serà realitzada per la persona titular del subministrament.
  • Si contracteu per internet, per telèfon o a domicili, guardeu una còpia de l’oferta i del contracte. Teniu 14 dies per anul·lar-lo, és el que es diu dret de desistiment i és aplicable en compres fora d’establiment comercial.
  • En cas de males pràctiques, podeu presentar reclamacions i/o denúncies a l’Agència Catalana del Consum.

L’ACC intensifica les actuacions de control sobre les energètiques

L’Agència Catala de Consum, després de detectar el mes de juny passat l’increment de les reclamacions presentades contra les companyies del sector elèctric (actualment, 2.465 queixes a Catalunya davant de les 1.614 del 2020) i a l’entrar en vigor les noves tarifes per franges horàries al mercat regulat, va intensificar les actuacions de control sobre les companyies comercialitzadores que operen a Catalunya, amb l’objectiu de verificar que proporcionen informació correcta i transparent als seus clients sobre els preus, tarifes i qualsevol modificació del seu contracte i, en aquest cas, que s’ofereix la rescissió sense cost per al consumidor. Així mateix, recorda que en cas que un client desestimi un nou contracte o canvi de companyia en el termini de 14 dies, la reversió no ha de suposar cap cost.

tracking