SEGRE

CONJUNTURA EVOLUCIÓ

Lleida, la província que va aguantar millor la crisi en l'any de la pandèmia

El pla va registrar la menor caiguda del PIB el 2020 || Mentre que els pitjors resultats de Catalunya es van donar a la muntanya, segons l'Anuari Comarcal del BBVA

El sector agrari de la província va créixer un 0,5% l’any passat.

El sector agrari de la província va créixer un 0,5% l’any passat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La crisi econòmica de l’any passat, marcat per la pandèmia de coronavirus, ha estat especialment greu, amb una contracció d’un 11,3% del PIB a Catalunya, segons recull l’Anuari comarcal del BBVA presentat ahir. Però els resultats són dispars segons els territoris i la província de Lleida és el clar exemple. En concret, el retrocés a la demarcació és el més baix de Catalunya, amb un 10,2% i la segueixen Barcelona (-11,1%), Tarragona (-11,9%) i Girona (-13,1%).

Per grans eixos territorials, el pla de Lleida és el segon amb resultats menys desfavorables, amb una baixada del 9,9%. Només les Terres de l’Ebre (-8,7%) va aconseguir afrontar la crisi de l’any passat amb resultats menys desfavorables. L’Anuari apunta que malgrat que la caiguda dels serveis en el cas del pla de Lleida va ser superior a la mitjana catalana a l’assolir l’11,2%, la indústria va registrar un comportament menys desfavorable, amb una caiguda del 7,2%.En el costat oposat del rànquing se situen les comarques de muntanya, amb el retrocés del seu Valor Afegit Brut (VAB) més acusat dels grans eixos, en concret d’un 13,4%.

Aquesta forta caiguda s’explica pel descens dels serveis personals, que el 2019 pesaven el 45,9% del VAB i el 2020 van baixar un 26%. A això se suma una més lleu reducció de la resta dels serveis privats (-5,5%) i el menor creixement entre els grans àmbits territorials en el cas dels col·lectius (2,3%).Quant a l’evolució comarcal, Lleida torna a representar la cara i la creu. La Val d’Aran és la que va presentar l’enfonsament més gran del VAB de tot Catalunya (-23,2%), arrossegada pel comportament dels serveis (-27,4%) i la construcció (-20,1%).

Pel seu costat, l’economia de la Segarra es va contreure només un 2%. El resultat s’explica perquè el sector primari va créixer un 7%, els serveis amb prou feines es van contreure vuit dècimes i la indústria ho va fer en un 2,5%. Tanmateix, la construcció sí que va tenir un comportament pitjor que la mitjana catalana, amb una caiguda del 18,4% davant la mitjana del 15,4%.

Encara que no apareix a l’informe del BBVA, en el cas de la Segarra cal tenir en compte el pes de bonÀrea sobre l’economia comarcal i de la província.

tracking