SEGRE

Llum verda de Brussel·les al pagament de 10.000 milions del fons de recuperació a Espanya

Dona el vistiplau als objectius del pla del Govern espanyol vinculat a aquest pagament

El president del Govern d'Espanya i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona del Govern espanyol, Yolanda Díaz, conversen en una sessió plenària

El president del Govern d'Espanya i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta segona del Govern espanyol, Yolanda Díaz, conversen en una sessió plenàriaEuropa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) va aprovar aquest divendres la sol·licitud d’Espanya per rebre un desemborsament de 10.000 milions d’euros del fons de recuperació Next Generation després de comprovar que ha complert els objectius del seu pla de recuperació vinculats a aquest pagament. Els Estats membres de la Unió Europea tenen ara quatre setmanes per donar el seu vistiplau a aquesta avaluació preliminar de la Comissió i, una vegada l’aprovin, Espanya podrà rebre els diners, que s’afegiran a l’avançament de 9.000 milions que va obtenir a l’agost.

"Espanya ha avançat prou en l’aplicació del seu pla nacional de NextGenerationEU. Per tant, serà el primer país de la UE en rebre un pagament, amb valor de 10.000 milions, una vegada que els altres Estats membres l’autoritzin", va anunciar a Twitter la presidenta de l’Executiu comunitari, Ursula von der Leyen.

Espanya va ser el primer país de la UE en sol·licitar, el mes passat, un pagament ordinari del fons de recuperació comunitari, del qual rebrà 69.500 milions d’euros en transferències directes i li corresponen un altre tant en préstecs que, de moment, no ha sol·licitat. Aquest desemborsament, de 10.000 milions d’euros, estava lligat a complir 52 objectius del seu pla de recuperació des de febrer de 2020 i que s’havien aconseguit majoritàriament ja al final del primer semestre de 2021, el que ha permès que la Comissió Europea aprovi la sol·licitud sense esgotar el termini de dos mesos que té per avaluar-la, segons va indicar la institució.

Entre les metes complertes figuren la llei sobre canvi climàtic i transició energètica, la reforma del sistema d’ingrés mínim vital, la normativa per reduir la temporalitat al sector públic, el pla de digitalització de pimes i l’estratègia de promoció del 5G. També estaven previstos l’adopció de la taxa digital o sobre les transaccions financeres, mesures laborals com les normes per reduir la bretxa de gènere en els salaris o la llei sobre el teletreball, i alguns elements de la reforma de les pensions com la separació de les fonts de finançament de la Seguretat Social o la modificació del complement de maternitat.

"Les metes complertes demostren importants passos en la implementació del pla de recuperació i resiliència d’Espanya i la seua àmplia agenda de reformes", va dir la Comissió Europea, recordant que la sol·licitud de desemborsament va estar precedida d’una "estreta cooperació" entre Brussel·les i Madrid per preparar les proves que demostressin que s’han complert els objectius.

El pròxim pas perquè Espanya pugui rebre efectivament els diners és que el Comitè Econòmic i Financer –un cos tècnic del Consell de ministres econòmics de la UE– doni la seua opinió sobre l’avaluació de la Comissió en un termini de quatre setmanes, després de la qual cosa aquesta aprovarà el desemborsament definitiu. Si el comitè no esgota el termini de quatre setmanes, els fons podrien arribar en teoria abans de finals d’aquest any. Tret de l’avançament de 9.000 milions d’euros rebut l’agost, que només estava vinculat a obtenir llum verda al pla de recuperació, la resta de desemborsaments s’aniran produint de forma semestral una vegada Espanya provi que ha complert els objectius pactats amb Brussel·les per a cada un d’ells fins el 2026.

tracking