SEGRE

Aquests són els productes a què es podrà aplicar l'IVA reduït

La Unió Europea acorda donar més flexibilitat a els governs per actualitzar la llista de productes i serveis que es poden beneficiar d’exempció o un tipus reduït

El secretari general del Tresor i Financiación Internacional Carlos Cuerpo.

Aquests són els productes a què es podrà aplicar l'IVA reduït

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els països de la Unió Europea (UE) tindran més llibertat per elegir quins productes es beneficien d’un IVA reduït, gràcies a l’acord assolit pels ministres de Finances del bloc per reformar la directiva que regeix el funcionament d’aquest impost. Gairebé quatre anys després que la Comissió Europea (CE) presentés la seua proposta legislativa, els Vint-i-set van aconseguir aquest dimarts pactar de forma unànime la revisió de les normes actuals, vigents des de fa tres dècades.

Les noves normes donaran més flexibilitat als Estats membres per fixar els tipus reduïts d’IVA que considerin i fins i tot per aplicar un IVA zero a determinats articles. En primer lloc, l’acord permetrà als Veintisiete actualitzar la llista de béns i serveis als quals els Estats membres poden aplicar tipus reduïts d’IVA.

El nou llistat s’ampliarà per incloure aquells destinats a protegir la salut pública, tal com va proposar l’abril passat la Comissió Europea per lluitar contra l’impacte de la pandèmia de covid19, com|com a guants, màscares o equips de protecció individual. A més, s’hi inclouen tots els productes beneficiosos per al medi ambient, com|com a bicicletes, sistemes de calefacció ecològics o panells solars, i aquells productes i serveis que serveixin per donar suport a la transició digital i que fins ara no podien ser objecte d’una rebaixa de l’IVA com l’accés a internet o l’emissió en línia d’esdeveniments culturals o esportius. Si els governs europeus consideren que reduir o aplicar un tipus 0 serveix per satisfer les seues necessitats bàsiques en les esmentades categories podran aplicar-los.

La ministra portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, va apuntar aquest dimarts que el Govern valorarà la possibilitat de prorrogar més enllà del 31 de desembre la rebaixa temporal de l’IVA de les màscares al 4%. "No hi ha cap decisió acordada, més que la voluntat o la constatació que efectivament el Govern ha pres decisions sobre això quan ha calgut prendre-les (...) per atendre les necessitats ciutadanes", va afirmar la ministra en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

El pacte també obligarà els governs a eliminar per a 2030 la possibilitat d’aplicar tipus reduïts i exempcions a béns i serveis considerats perjudicials per al medi ambient i els objectius de lluita contra el canvi climàtic. A més, i per evitar distorsions de la competència i restablir la igualtat de tracte, tots els països podran disfrutar de les excepcions que només tenien de dret alguns Estats membres “per raons històriques”.

En el cas de les excepcions existents a què no donin suport els objectius en matèria de clima, tanmateix, hauran d’eliminar-se abans de 2032. “s’ha aconseguit un delicat equilibri garantint la igualtat de tracte entre els Estats membres sense una proliferació de tipus més baixos que danyarien la consolidació fiscal posterior a l’era covid”, ha destacat Gentiloni durant el debat públic celebrat pels ministres. La reforma es basa en un acord previ que estableix que l’IVA es paga en l’Estat membre del consumidor i no en l’Estat membre del proveïdor.

tracking