SEGRE

ALIMENTACIÓ MERCAT

El preu de l'oli català en origen està un 17,3% per sobre del 2020

Malgrat la pujada, encara és lluny de les cotitzacions de fa cinc anys || En ple encariment de costos, i el sector no repercuteix tot l'increment en el consumidor

Producció del primer oli d’aquesta campanya en una cooperativa lleidatana.

Producció del primer oli d’aquesta campanya en una cooperativa lleidatana.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El preu de l’oli d’oliva verge extra ha arrancat la campanya a Catalunya amb una clara tendència alcista (vegeu més informació a la pàgina 11). De fet, es troba un 17,3% per sobre de l’any passat, en una mitjana de 3,22 euros el quilo, segons les últimes dades oficials fetes públiques pel ministeri d’Agricultura. Malgrat el repunt, encara està lluny de les xifres registrades fa cinc anys, quan a les mateixes altures, en la setmana número 46, es valorava entorn dels 3,5 euros.

A l’hora d’explicar aquesta situació del mercat cal analitzar en especial l’oferta, en la qual pesa no només la producció catalana sinó del conjunt de l’Estat. Amb tot, el preu de l’oli català està valorat clarament per sobre de la mitjana estatal, que no assoleix els 3,13 euros per quilo en origen. Andalusia, líder en producció, és on es poden trobar les ofertes mitjanes més barates per a l’oli d’oliva verge extra, amb 3,10 euros.

Malgrat la pujada de preus, estan clarament per sota de fa cinc anys, quan l’oli d’oliva de màxima qualitat produït a Catalunya es venia en origen a una mitjana de 3,5 euros per quilo.La millora de les cotitzacions suposen un cert respir per als productors i industrials, però cal tenir en compte que s’enfronten a un important increment de costos, com poden ser els de l’electricitat.En el punt de venda, els consumidors aprecien pujades de preus, però no en la mateixa mesura que en origen. De moment, les indústries i les marques estan absorbint part de l’increment en un intent que es mantingui el volum de vendes. Tradicionalment, quan es produeix un encariment als supermercats i hipermercats s’aprecia un trasllat d’una part del consum cap a greixos vegetals més econòmics, com pot ser l’oli de gira-sol

Les cooperatives i empreses proven de fidelitzar el consumidor i evitar que el consum se’n ressenti

De moment, la pujada del preu en origen ha provocat un descens de les exportacions espanyoles durant els últims mesos, segons assenyala l’Associació Espanyola de la Indústria i el Comerç Exportador d’Olis d’Oliva i Olis de Pinyolada (Asoliva).

Les vendes a granel a l’exterior han caigut un 18% des del maig fins al setembre, mentre que les exportacions d’oli envasat han baixat un 5%, segons les dades del departament de Duanes d’Espanya i de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA). La província de Lleida n’ha venut aquest any a l’exterior més de 140 milions d’euros.

tracking