SEGRE

LABORAL SEGURETAT SOCIAL

Els contractes a temps parcial ja suposen un de cada cinc a Lleida

La majoria corresponen a dones i a treballadors menors de vint-i-cinc anys || Quatre de cada deu els firmen al no trobar una feina a jornada completa

Un treballador ordena els llibres en un establiment.

Un treballador ordena els llibres en un establiment.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La feina a temps parcial, aquella que no arriba a cobrir la jornada habitual i que es limita a unes hores al dia o a la setmana, ha anat creixent en els últims anys i ja representa un de cada cinc contractes subscrits a la província de Lleida. La conselleria de Treball destaca que aquesta mena de contractes va anar guanyant terreny al llarg de la crisi econòmica iniciada l’any 2008 fins als anys 2013 i 2014. Des d’aquell moment es va mantenir estable però el 2021, marcat per l’inici de la recuperació de la crisi de la Covid, el departament que dirigeix Roger Torrent comença a apreciar una certa tendència a la baixa dels nivells de parcialitat.Les últimes dades de la Seguretat Social situa a 146.871 contractes d’assalariats a la província de Lleida, dels quals 29.813 corresponen a persones que no cobreixen la tradicional jornada de vuit hores.

Representen el 20,29% del total d’afiliats al Règim General de la Seguretat Social. En el cas de Catalunya, la taxa és lleugerament superior, d’un 20,93% i representa 600.582 dels 2.870.630 contractes dels treballadors amb nòmina.Treball constata que l’ocupació a temps parcial afecta de forma especial les dones: pràcticament hi ha tres empleades per unes hores per cada home que té un contracte d’aquestes característiques. És una fórmula que té gran pes entre els majors de vint-i-cinc anys, que subscriuen aquest tipus de contractes quatre vegades més que entre els col·lectius de treballadors de més edat.

El 42 per cent dels treballadors que han firmat un contracte a temps parcial és perquè no n’han trobat un a jornada completa. Altres de les raons són la necessitat de poder conciliar amb necessitats familiars, com la cura de nens o d’adults dependents, o poder compatibilitzar ocupació i estudis.D’altra banda, el subdelegat del Govern a Lleida, José Crespín, va mantenir ahir una reunió de treball amb la directora provincial del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE), Mari Carmen Zapater, i va explicar que el SEPE ha tramitat des de l’abril del 2020 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) per a 34.759 lleidatans. Aquestes prestacions extraordinàries per afrontar les conseqüències de la pandèmia del coronavirus s’han traduït en una nòmina de 105 milions d’euros a la província.

El mes amb més afectats va ser el maig del 2020, amb un total de 27.948 persones, i el mes d’octubre passat en quedaven 1.845.

tracking