SEGRE

MEDI AMBIENT DEJECCIONS RAMADERES

La Generalitat avala noves tecnologies de tractament de purins desenvolupades a Lleida

Incorpora l'assecatge solar de les dejeccions ramaderes i l'stripping, un procés químic d'absorció de nitrogen || Una firma de Vila-sana els posa en marxa amb altres socis en projectes europeus

Hivernacle a Vila-sana on es porta a terme l’assecatge solar de purins.

Hivernacle a Vila-sana on es porta a terme l’assecatge solar de purins.ECOBIOGÁS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dos noves tecnologies per al tractament dels purins desenvolupades a Lleida han rebut l’aval de la Generalitat. Es tracta de l’assecatge solar de les dejeccions ramaderes i de l’anomenat stripping, un procés químic per separar i concentrar el nitrogen. L’empresa Ecobiogás, amb seu a Vila-sana, els ha posat en marxa en col·laboració amb altres socis, en el marc de programes finançats per la Unió Europea.

El departament d’Acció Climàtica, per la seua banda, ja els considera tractaments “consolidats” en la seua guia oficial per a la gestió dels purins. En publicacions d’anys anteriors figuren només com a tècniques “emergents”. En el cas de l’assecatge solar, es tracta d’un projecte coordinat per l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que ha tingut Vila-sana com a banc de proves.

Es basa a dessecar les dejeccions ramaderes a l’interior d’un hivernacle on una màquina les tomba de forma automàtica. D’aquesta manera se’n redueix el volum (més del 90 per cent dels purins és aigua) i es rebaixen els costos de trasllat per utilitzar-los com a fertilitzant en cultius. La principal limitació és que la seua efectivitat decau amb el fred a l’hivern.Quant a l’stripping, és una tecnologia ja provada amb èxit per tractar llots de depuradora.

La innovació en aquest cas consisteix a adaptar-la al tractament de dejeccions, perquè aquestes no obstrueixin la maquinària. Fonts de l’empresa van especificar que és recomanable aplicar-ho en purins que han passat abans per un procés de separació de la fracció líquida per després sotmetre-la a un procés de captació del nitrogen. El resultat és una solució concentrada d’aquest nutrient, que pot fer-se servir en l’elaboració de fertilitzants.La firma, que espera comercialitzar aquesta tecnologia l’any 2022, apunta que aquesta permet diferents nivells d’absorció de nitrats i que pot superar el 70 per cent i fins i tot percentatges superiors de les que conté la fracció líquida.

La reducció del nitrogen és d’interès per a explotacions en zones vulnerables a la contaminació per nitrats, on s’apliquen més restriccions a aplicar dejeccions a terra. Val a recordar que l’empresa de Vila-sana ha estat pionera a Lleida i a Catalunya en diferents tecnologies per a l’aprofitament dels purins. Un exemple d’aquest fet és la primera planta de biogàs per a una única granja o una planta per concentrar el metà i utilitzar-lo com a combustible per a automoció.

Eximeixen Lleida de denúncies a la UE però persisteix la contaminació

La gestió de les dejeccions ramaderes de Lleida i de la resta de Catalunya han quedat al marge de la denúncia que la Comissió Europea (CE) ha presentat al Tribunal de Justícia comunitari contra Espanya per incompliments de la directiva sobre nitrats en deu comunitats autònomes (vegeu SEGRE del 3 de desembre). Després d’incloure el territori català en els inicis de l’expedient sancionador, finalment el va excloure al considerar que la Generalitat havia estès les mesures per revertir la contaminació per nitrats a totes les àrees que es veien afectades.Tanmateix, la contaminació per nitrats persisteix en bona part dels aqüífers del pla de Lleida i, malgrat el vistiplau de la Comunitat Europea a les mesures adoptades per combatre-la, la Generalitat adverteix que passarà almenys una dècada fins que els resultats es facin patents. Això obliga a continuar avançant en la gestió de les dejeccions.

tracking