SEGRE

PENSIONS ANÀLISIS

El director de l'Institut BBVA de Pensions aposta per cuidar la “salut financera” amb la previsió i l'estalvi com a claus

“Els reptes del sistema públic de pensions són estructurals i la reforma ha de ser-ho” || Conclusions del webinari de SEGRE sobre els baby-boomers davant de la jubilació

Josep Maria Sanuy, Mercedes Ayuso, Mar Olmedo i Luis Vadillo durant el webinari de SEGRE i BBVA.

Josep Maria Sanuy, Mercedes Ayuso, Mar Olmedo i Luis Vadillo durant el webinari de SEGRE i BBVA.LLEIDA TELEVISIÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Una de les preocupacions importants per a molts ciutadans és el futur del sistema de pensions, en especial en un moment en què el sistema públic ha d’afrontar la jubilació dels anomenats baby-boomers, aquells nascuts entre el 1957 i el 1977. Representen la generació més nombrosa i en un moment en què el sistema públic té els comptes més que tensats és moment d’afrontar reformes i que les persones prenguin decisions de cara a les dècades de vida que, en general, arriben quan conclou la vida laboral. Aquestes han estat les claus analitzades al webinari Els baby-boomers davant del repte de la jubilació de SEGRE juntament amb el BBVA.

 

“Els reptes del sistema públic de pensions són estructurals i la reforma també ha de ser-ho”, va defensar el director de l’Institut BBVA de Pensions, Luis Vadillo. Una conclusió ratificada per la catedràtica d’Estadística Actuarial de la Universitat de Barcelona i membre del Fòrum d’Experts de l’Institut BBVA de Pensions, Mercedes Ayuso, que al·ludeix a la necessitat d’afrontar el debat sobre el retard de la jubilació, que qualifica de mesura fonamental en tots els sistemes de jubilació i en què defensa la qualificada flexible o activa. Es tracta de poder conjugar continuar lligat al mercat laboral i cobrar una pensió alhora.El d’Espanya és un sistema públic de repartiment, la qual cosa significa que les pensions que cobren avui les persones grans es paguen amb les cotitzacions dels que estan actius.

Així doncs, si la generació que ara és a les portes de la jubilació és molt àmplia, és difícil basar-ho en una altra menys nombrosa. Vadillo va posar l’accent en el fet que els baby-boomers han tingut en general sous més elevats que donen dret a pensions en la línia i l’esperança de vida, a més, s’ha incrementat, fet que es tradueix en un repte per a la sostenibilitat del sistema. Per aquest motiu, apunta que els problemes del sistema públic de pensions són estructurals i les reformes també han de ser-ho.Però en aquest punt, igual que Mercedes Ayuso, afirma que és temps de prendre decisions tant des de l’Administració com des dels mateixos ciutadans.

Un punt en el qual tots dos, igual que la consultora financera independent Mar Olmedo, coincideixen: és clau la salut financera, o dit d’una altra manera, preparar-se avui per al demà. En aquest punt sorgeix la paraula estalvi com a clau de futur i molt lligada a la planificació. Vadillo destaca que és important fer un exercici en el qual calculem les necessitats previsibles una vegada que es doni per conclosa la vida laboral i quina serà la nostra pensió estimada.

A partir d’aquí, es tracta d’“estalviar en el vehicle que sigui més adequat per a nosaltres, però tenint en compte que l’important és estalviar”, explica. Està clar que mai és massa aviat per començar a estalviar, al contrari, i els baby-boomers són a temps de prendre decisions i buscar l’estratègia adequada a les seues circumstàncies. L’actual sistema de cara al futur es basa fonamentalment en tres pilars: el públic, els plans de pensions individuals i els col·lectius o d’empresa.

El director de l’Institut BBVA de Pensions dona suport al fet que s’aposti per apuntalar aquests últims, en línia de l’estratègia de l’Executiu central, però considera que no ha de ser en detriment dels plans de pensions individuals, després que l’any que ve es redueixi de 8.000 a 2.000 euros la quantitat amb dret a reduir la base imposable a l’IRPF. Aquesta estratègia del ministeri de Seguretat Social, a més, pot tenir un impacte especial en el col·lectiu de treballadors autònoms que no compten amb plans d’empresa.

El 70% creu que tindrà una jubilació pitjor

Els baby-boomers temen que pertànyer a la generació nascuda entre el 1957 i el 1977 els pugui perjudicar en el moment de la jubilació.

Així es desprèn de l’última enquesta sobre pensions i hàbits d’estalvi elaborada per l’Institut BBVA de Pensions. Set de cada deu baby-boomers considera que la vida dels jubilats de la seua pròpia generació serà pitjor que la dels actuals jubilats. La majoria pensa que haurà de jubilar-se més tard i percebrà una pensió més baixa.

La meitat no té estalvis per al futur

Un de cada dos baby-boomers diu que no té estalvis per a la jubilació (53%), mentre que un 41 per cent sí que els té però ignora si seran suficients per cobrir les necessitats. Quant als vehicles d’estalvi, el 16% compta amb un pla de pensions individual, i el 4%, amb un pla de pensions d’empresa. Entre els que tenen un pla individual, un 65% aportava anualment menys de 2.000 euros abans que el 2021 es reduís l’import de les aportacions als plans de pensions individuals.

Diàlegs

tracking