SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

La conversió en fixos de contractes eventuals agafa força a Lleida

Al novembre, sis de cada deu nous acords estables provenien d'un de temporal || La millora de l'economia i l'activitat inspectora expliquen l'avenç

Un operari tragina palets en una empresa.

Un operari tragina palets en una empresa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conversió de contractes eventuals en fixos sembla estar agafant força en aquest final d’any. Al novembre es van registrar a la província de Lleida 2.546 acords laborals estables, dels quals els 1.533 procedien de la transformació d’un de temporal, segons les dades del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE). Suposa que sis de cada deu contractes estables van arribar de la mà de l’experiència del treballador en una empresa que acaba incloent-lo de manera definitiva a la seua plantilla.

Aquest percentatges està lluny, per exemple, dels mesos de març o maig, quan no assolien ni tan sols el 40 per cent. En el conjunt de l’Estat, la situació es repeteix, vorejant màxims prepandèmia, en un mercat que continua, no obstant, marcat per una elevada taxa de temporalitat. Els 1,93 milions de contractes fixos a Espanya continuen suposant només prop de l’11% de tots els firmats des de començament d’any (17,7 milions), ja que la resta (15,7 milions) continuen sent acords temporals.

En el cas de la demarcació de Lleida, els registres oficials situen el total dels contractes subscrits en 158.455, dels quals 139.278 són de caràcter temporal. El 12,10% del total són estables, una taxa, aquesta última, que se situa lleugerament per sobre de la mitjana estatal però que continua sent una part molt petita del total, amb el 87,89% eventuals.“La recuperació de l’economia i la tornada a la normalitat aporta certesa al teixit empresarial, cosa que motiva que la probabilitat de conversió de contracte temporal a indefinit continuï elevada. No és estrany veure que els registres del 2019 estiguin sent superats ja el 2021”, expliquen des de la patronal d’agències d’ocupació Asempleo.

“S’ha accelerat el ritme de conversions i és molt probable que assolim la quota o fins i tot superem la del 2019”, apunten en aquest sentit. “No hi ha cap dubte que els contractes temporals no només són grans generadors d’ocupació; també són trampolins al contracte indefinit”, conclouen.També és especialment rellevant la tasca de la Inspecció de Treball en aquestes xifres amb prop de 355.000 contractes transformats en fixos entre les campanyes específiques i les actuacions ordinàries en el conjunt de l’Estat. “Es tracta d’un rècord històric en aquest àmbit de la tasca inspectora”, segons destaquen fonts del ministeri de Treball.

tracking