SEGRE

BANC D'ESPANYA

L'electricitat, sense tenir sostre fins a la primavera amb gas i carburants a l'alça

Puja el preu del carburant.

Puja el preu del carburant.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La llum ha estat un dels grans protagonistes d’aquest 2021 i ho seguirà sent el 2022. Vam començar al gener amb una tempesta Filomena que va arrasar oliveres a Lleida, i que va deixar tot l’Estat gelat de fred. Com a conseqüència, el preu de l’electricitat va marcar cotes que llavors semblaven d’escàndol, entorn de cent euros per megawatt hora (MWh).

Aquesta xifra sembla ara una oferta, si tenim en compte que al mercat a l’engròs (pool) l’escalada ha arribat a superar en moments puntuals els 400 aquesta setmana. Els experts tenen clar que l’escalada sembla, de moment, no tenir sostre i tots coincideixen que es mantindrà almenys fins a la primavera, i alguns ja parlen de finals d’aquella temporada, al juny. Els preus del mercat a l’engròs repercuteixen directament en la tarifa regulada o PVPC, a què estan acollits gairebé 11 milions de consumidors a Espanya, i serveix de referència per als altres 17 milions que contracten el subministrament en el mercat lliure.L’escalada de preus que afecta gran part d’Europa es deu, entre altres factors, a l’encariment del gas als mercats internacionals, que es fa servir a les centrals de cicle combinat i que marquen el preu del mercat en la majoria de les hores, i l’augment del valor dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO2).De fet, la situació del gas és tant o més preocupant.

En un sol dia ha arribat a pujar un 15% aquest mes, amb cotes que dupliquen les de fa un any. Darrere d’aquestes dràstiques pujades es troben les notícies que l’empresa pública russa Gazprom ha deixat de reservar capacitat de subministrament per al gasoducte que travessa Ucraïna. Mentrestant, el petroli oscil·la amb les notícies sobre la Covid, però avui proveir-se a 1,476 euros el litre és un 25,52% més car que fa un any, si es fa servir gasolina, i un 27% en el cas del gasoil (1,344).

Els cotxes s’encareixen una mitjana de 800 euros

El ministeri d’Hisenda no ha actualitzat les tarifes dels impostos sobre la renda tenint en compte l’elevada inflació, que en els últims dotze mesos s’eleva al 5,5 per cent. A la pràctica, suposa una pujada encoberta del tribut. Seran molts els treballadors els que canviïn de tram, i així el de la seua factura fiscal, quan tinguin un increment de salari, encara que només compensi una part de la inflació.

D’aquesta manera, serà un nou cop al poder adquisitiu de molts treballadors.Pel seu costat, els Pressupostos de la Generalitat i la llei d’Acompanyament que acaba d’aprovar el Parlament preveuen una reducció de l’IRPF per a les rendes inferiors als 35.000 euros. En principi, afectaria 166.000 treballadors i 93.000 pensionistes, però caldrà veure si la decisió del ministeri es menja o no aquesta rebaixa. Contempla també l’ampliació del termini actual d’ajornament de l’impost sobre successions d’un a dos anys, amb la meritació dels interessos i sense obligació de dipositar garantia, i és aplicable als fets imposables meritats a partir de l’entrada en vigor de la norma i fins al 31 de desembre del 2022.També es va aprovar l’esmena que assegura que el Govern català ha d’aprovar durant l’any 2022 la memòria preliminar de l’avantprojecte de llei de l’impost sobre els aliments ultraprocessats.

Govern i comuns van pactar, així mateix, dos nous impostos mediambientals sobre les activitats econòmiques que generen gasos amb efecte d’hivernacle i sobre les emissions portuàries de grans vaixells.

Els pisos poden pujar un 10% pels materials

Una de les grans preocupacions de moltes empreses és la falta de subministraments que, a més, són generals, des dels semiconductors que afecten l’automoció o els ordinadors, fins als materials de construcció, per posar-ne alguns exemples. El Banc d’Espanya ha alertat que pot restar unes tres dècimes al creixement del Producte Interior Brut d’aquest any que acaba i gairebé un punt el 2022.

Calcula que les pertorbacions a les cadenes de subministrament globals es mantindran fins als tres primers trimestres de l’any vinent.

Posar benzina és avui entre un 25% i un 27% més car que fa un any, sigui gasolina o gasoil.

Posar benzina és avui entre un 25% i un 27% més car que fa un any, sigui gasolina o gasoil.GERARD HOYAS

Posar benzina és avui entre un 25% i un 27% més car que fa un any, sigui gasolina o gasoil.

Posar benzina és avui entre un 25% i un 27% més car que fa un any, sigui gasolina o gasoil.GERARD HOYAS

Posar benzina és avui entre un 25% i un 27% més car que fa un any, sigui gasolina o gasoil.

Posar benzina és avui entre un 25% i un 27% més car que fa un any, sigui gasolina o gasoil.GERARD HOYAS

tracking