SEGRE

RAMADERIA ANÀLISI

La producció de porcí lleidatana, entre les més competitives dels líders europeus

Per exemple, té uns costos gairebé un 12% inferiors a Alemanya i un 9,5% respecte a Holanda || Només Dinamarca se situa lleugerament per sota, amb un cèntim menys per quilo canal

Imatge d’una granja de producció de porcs al terme d’Alcarràs.

Imatge d’una granja de producció de porcs al terme d’Alcarràs.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sector porcí es troba en aquest final d’any en una situació molt diferent a l’inici de l’exercici, amb números vermells davant d’un començament de campanya marcat per l’elevada demanda xinesa i, amb ella, de les cotitzacions. Per això és encara més important el control dels costos, que reflecteixen grans diferències en funció d’on es trobin les granges. Un estudi que acaba de fer públic la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural revela que el sector català, i espanyol en general, es troba entre els que requereixen menor inversió per produir un quilo de carn de porcí en canal dins dels països líders europeus, tot i que que està molt per sobre dels Estats Units, que s’erigeix com a gran competència en mercats d’exportació.

En concret, els costos en el cas de la producció local són d’1,43 euros per quilo canal, una xifra que s’ha incrementat un cèntim respecte al 2019 i un altre si es compara amb l’any 2018. Però si l’anàlisi es fa amb el 2017, l’increment és de gairebé un 4,4 per cent. Les explotacions en les quals es requereix més inversió per produir un quilo són a Alemanya, on els costos arriben a 1,62 euros.

Estem parlant d’una diferència de 19 cèntims d’euro, gairebé un 12% més que al sector català o espanyol en general. En el cas d’Alemanya, els costos han pujat dos cèntims l’últim any, però es troben per sota dels del 2018. Lleida també és més competitiva que Holanda, amb uns costos un 9,5 per cent superiors i estimats en 1,58 euros per quilo.

La producció gal·la està deu cèntims per sobre de la catalana o, el que és el mateix, un 7% més. Només el sector danès és un mínim més competitiu que el català, amb una diferència de costos d’un cèntim per quilo, amb 1,42 euros.

El preu dels pinsos és la gran diferència en contra del sector

L’anàlisi dels diferents pilars de la producció porcina revela que el preu dels pinsos és el gran taló d’Aquil·les en el cas de Catalunya i Espanya.

Al ser clarament deficitaris en cereals obliga a dependre de les importacions i col·loca el sector local en desavantatge respecte als grans països productors de la Unió Europea. A més, és el tercer any de pujades de preus de les matèries primeres, la qual cosa encareix l’alimentació dels animals. En concret, l’informe de la conselleria que dirigeix Teresa Jordà estima el cost del pinso en 95 cèntims el quilo canal, davant dels 88 de Dinamarca, els 90 d’Holanda o Alemanya i els 93 de França.Catalunya i Espanya, tanmateix, són competitives en el cost de mà d’obra, amb deu cèntims per quilo canal, quan a Dinamarca i Alemanya arriben a 15.

tracking