SEGRE

Les empreses tenen tres mesos per adaptar els contractes temporals

En el cas dels contractes d'obra i servei es permetrà una durada de fins a sis mesos

La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, compareix després de la reunió del Consell de Ministres a Moncloa.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, compareix després de la reunió del Consell de Ministres a Moncloa.Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reforma laboral del govern espanyol –pactada amb sindicats i patronals– entrarà en vigor dimecres, excepte en el cas de la temporalitat, en què es permet un temps a les empreses per adaptar-se. Segons ha anunciat la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, les companyies tindran tres mesos per ajustar els contractes temporals a la nova normativa, una pròrroga que en el cas dels contractes d'obra i servei s'allargarà fins als sis mesos. "Si no, pensin que el dia 1 de gener, o el 31 de desembre, hauríem de tenir transformats els contractes", ha explicat Díaz en roda de premsa. El termini s'acota, només, als articles de la reforma laboral que fan referència a la temporalitat.

Un cop hagi expirat aquest període, els contractes temporals es limitaran a dos tipus: un d'estructural i un altre de formatiu. En el cas de l'estructural, el govern espanyol contempla només dues causes que justifiquin l'ús de contractes temporals. Un d'ells respondria a substitucions –arran de baixes mèdiques, embarassos, etc.- i no podria ser superior a tres mesos. L'altra, per causes productives, es limita a una duració de sis mesos, que podria allargar-se a un any en cas s'arribés a un acord via negociació col·lectiva.

"D'aquesta manera posem fi als contractes per obra i servei determinats", ha assenyalat Díaz, qui ha identificat aquesta mena de contractes com "un dels grans reclams" pel que fa a la temporalitat. A més, si la situació de temporalitat d'un treballador supera els terminis establerts, l'empresa estarà obligada a contractar-lo com a fix.

En paral·lel, el govern espanyol ha establert noves condicions per als contractes fixos discontinus, vinculats a treballs de naturalesa estacional o activitats productives de temporada. Els treballadors sotmesos a aquests tipus de contractes seran un col·lectiu preferent per a accions formatives. Alhora, els convenis sectorials podran establir borses de treball per afavorir la seva contractació durant els períodes d'inactivitat.

tracking