SEGRE

SANITAT ANIMAL

Detectades a Soses cinc aus salvatges mortes per grip aviària

En un radi de 10 quilòmetres hi ha 26 granges || Agricultura i sector extremen les mesures de seguretat a les explotacions i destaquen la qualitat dels productes

Imatge d’arxiu d’agents rurals en una actuació en vigilància en zones humides.

Imatge d’arxiu d’agents rurals en una actuació en vigilància en zones humides.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cinc aus salvatges, en concret una cigonya i quatre cignes, trobades mortes a Soses estaven afectades per grip aviària. Així ho ha confirmat el laboratori de referència d’Algete aquesta setmana després d’una primera analítica positiva efectuada a Catalunya dels animals que havien estat trobats a finals del mes passat al riu Segre. Es tracta de fauna salvatge en procés de migració des del nord d’Europa i des de les administracions i el sector es temia que se’n pogués declarar algun cas –és el primer a tot l’Estat aquest any– tenint en compte els detectats a França i Portugal

La detecció d’aquests casos no impedeix que Catalunya es consideri lliure de grip aviària

La Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP) H5N1 és molt transmissible entre els mixons, però tanmateix no s’encomana a les persones ni afecta el consum d’ous i carns, segons va explicar ahir la directora general d’Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, Elisenda Guillaumes.

Com les organitzacions agràries i la Federació Avícola Catalana, va destacar la seguretat alimentària de tots els productes que es troben al mercat i va recordar els controls a què estan sotmesos tant les granges com els escorxadors i les indústries càrnies. Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i Asaja Lleida van remarcar que les granges avícoles compten amb fèrries mesures de bioseguretat i que ara es reforçaran encara més. De fet, la Generalitat preveu aprovar la setmana vinent una resolució per intensificar-les.

De moment s’ha decretat el confinament de totes les aus criades a Catalunya a l’aire lliure en explotacions, com poden ser camperoles o en producció ecològica, per exemple. La nova normativa permetrà que no perdin aquesta consideració malgrat una confinament de setze setmanes per evitar que la grip aviària arribi a granges comercials. En cas de no poder posar totes les aus sota sostre, s’insta a impedir que tant les menjadores com els abeuradors puguin estar a l’abast de mixons salvatges.

De fet, les organitzacions agràries van insistir que aquest problema sorgeix precisament d’animals no controlats i no d’explotacions.Les mesures de control s’han incrementat tant per part dels Agents Rurals com per part dels veterinaris oficials, especialment en un radi de tres quilòmetres d’on van ser trobades les aus, amb un anell més ampli de deu quilòmetres amb inspeccions especials. A la primera àrea designada no hi ha granges avícoles, mentre que a la segona n’existeixen fins a un total de vint-i-sis que tenen diferents extensions, des de granges d’autoconsum fins a la més llunyana del punt on es van trobar les aus mortes i que compta amb una capacitat de 85.000 aus.

Una detecció que no té efectes comercials

La troballa de les cinc aus salvatges mortes a Soses per part dels Agents Rurals s’emmarca en la intensificació de la vigilància passiva a ocells salvatges inclosa en el Programa estatal de vigilància de la grip aviària a tot l’Estat arran de l’increment del risc davant de la recent evolució de la situació epidemiològica de la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat (IAAP) H5N1 al nord i al centre del continent europeu.Tanmateix, des del ministeri d’Agricultura i del departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural assenyalen que aquesta troballa no comporta cap tipus de restriccions comercials al moviment d’aus vives ni de productes derivats, amb la qual cosa Catalunya i el conjunt de l’Estat haurien de continuar considerant-se oficialment lliures de grip aviària notificable.Aquest subtipus de grip aviària és la predominant en l’actual onada epizoòtica d’Influença Aviària d’Alta Patogenicitat present principalment al nord i centre d’Europa, on des de l’1 d’agost passat fins al 27 de desembre del 2021 es van notificar un total de 1.199 focus en vint-i-set països, 507 dels quals en mixons de corral i 692 en ocells que no siguin de corral, silvestres inclosos, dels quals 1.051 eren del subtipus H5N1, segons informa Animal’s Health.

tracking