SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

La contractació indefinida a Lleida supera el 12%, entre les taxes més altes de l'Estat

Dels 169.590 acords laborals que es van rubricar el 2021, només 20.940 van ser en aquesta modalitat || Posa de manifest com de lluny queda encara l'objectiu de la reforma laboral d'aturar la temporalitat

Una cambrera comprova el passaport Covid d’uns clients.

Una cambrera comprova el passaport Covid d’uns clients.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El 12,35% dels contractes laborals firmats l’any passat a la demarcació de Lleida tenien caràcter indefinit, segons les dades publicades pel ministeri de Treball i Economia Social corresponents al tancament del 2021. Malgrat que les comarques de Ponent són unes de les que tenen una taxa de contractes indefinits més elevada, situant-se només darrere de Madrid (19%), les Balears (17,7%), Girona (16,6%), Barcelona (15,8%), Castelló (13,4%) i Santa Cruz de Tenerife (13,1%), el fet és que de mitjana només una de cada deu relacions laborals que es van iniciar l’any passat va ser d’aquesta modalitat. Es posa de manifest, així, com de lluny és encara l’objectiu que es marca el reial decret llei de “mesures urgents per a la reforma laboral, la garantia de l’estabilitat en l’ocupació i la transformació del mercat de treball”, que acaba d’entrar en vigor, de posar límit a la temporalitat.

En el costat contrari del rànquing es troben territoris com Jaén, en el qual el percentatge de contractes indefinits no assoleix el 3%, o Huelva, on es queda en un 4%.

El sector serveis, l’agricultura i la indústria són els que més contractes temporals acumulen

Centrant-nos en Lleida, durant l’any passat es van rubricar a la província un total de 169.594 contractes, i d’aquests, 20.948 van ser de caràcter indefinit, la qual cosa representa un ascens del 32,56 per cent respecte al 2020, un any molt marcat per les restriccions per contenir la pandèmia, quan se’n van firmar 15.803. Així doncs, els 148.646 restants van ser temporals, i d’aquests la gran majoria van ser per obra o servei o eventual per circumstàncies de la producció. Per sectors, els que van concentrar un major nombre de relacions laborals temporals van ser els serveis, l’agricultura i la indústria.

En el conjunt de Catalunya, per la seua part, dels 2.772.553 contractes firmats el 2021, un 15,1% van ser indefinits.Aquestes dades corren paral·leles a les de temporalitat al mercat laboral, en què també hi ha notables diferències entre territoris, amb més incidència en el sud. Segons l’última Enquesta de Població Activa, corresponent al tercer trimestre del 2021, Madrid és la comunitat amb més proporció de persones treballant amb contracte de durada indefinida, el 80,5%, seguida de Catalunya (78,2%), Rioja (77,9%) i País Basc (75,7%). On menor pes té la contractació indefinida és a Andalusia i Extremadura, amb taxes del 66,5 per cent i el 64,8 per cent, respectivament.

El Solsonès i el Jussà, on menys temporals es firmen

Les comarques lleidatanes del Solsonès i el Pallars Jussà van ser les que l’any passat van registrar un percentatge de contractacions indefinides més gran a tota la província. En concret a la primera, de les 3.269 relacions laborals que es van iniciar durant l’any passat un 16,61% eren d’aquest tipus, mentre que al Jussà aquesta taxa es va situar en el 16,43% (es van rubricar 2.325 contractes). Al contrari, les comarca de l’Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà van ser les que van presentar una contractació temporal més elevada, amb ambdós territoris més lligats al turisme. Així, en la primera, dels 1.622 contractes firmats, el 92,5% van ser temporals, mentre que en la segona ho van ser el 88,6% dels 3.293 que es van firmar.Al Segrià, on es van comptabilitzar més de la meitat dels contractes iniciats l’any passat a la demarcació, la taxa de relacions laborals temporals va assolir el 88,3 per cent.

tracking