SEGRE

JUSTÍCIA ABUSOS

Els transportistes reclamen 100 milions a les petroleres

Acusen Repsol, Cepsa i BP d'unflar el preu del gasoil una dècada || Uns 3.500 camions les ha denunciat per danys

Diversos sortidors de combustible i un home repostant.

Diversos sortidors de combustible i un home repostant.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector del transport ha iniciat un macroplet contra Repsol, Cepsa i BP per l’encariment artificiós del preu del combustible. La plataforma Afectats per les Petroleres (APP), en la qual participen uns 3.500 camioners, ha presentat dos demandes col·lectives en les quals reclamen uns 100 milions d’euros pel perjudici econòmic que han patit després que les tres empreses de distribució de carburant més grans d’Espanya arribessin a un pacte a través del qual van unflar durant més d’una dècada els preus del gasoil. Els escrits van ser presentats el passat 29 de desembre, segons va avançar el diari El Confidencial, a Madrid (on tenen seu Repsol i Cepsa) i a Castelló (on té la central BP).

El cas es remunta a l’any 2009, quan la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va multar amb gairebé vuit milions d’euros les tres empreses petroleres per imposar un sistema de preus màxims a les gasolineres independents a les que assortien combustible. A la pràctica, això impedia qualsevol tipus de rebaixa en el preu del carburant, danyant la competència i unflant el preu per als consumidors finals i permetia a les gasolineres amb el seu nom mantenir els preus elevats. En aquella època, Repsol, BP i Cepsa tenien el control del setanta per cent de les estacions de servei a Espanya.

Aquesta condemna va ser ratificada posteriorment per part de l’Audiència Nacional i el Tribunal Suprem. Amb tot, aquesta pràctica es va mantenir fins al passat 2020

La gasolina i el gasoil arranquen l’any frenant les caigudes i s’encareixen un 0,2% aquesta setmana

D’altra banda, el preu dels carburants ha arrancat l’any posant fi a la tendència baixista amb què va acomiadar el 2021, que el va portar a encadenar cinc caigudes consecutives, després d’encarir-se la primera setmana del 2022 un 0,2%. El preu mitjà de la gasolina ha remuntat fins als 1,479 euros, xifra que suposa un increment del 0,2%, mentre que el del gasoil s’ha situat aquesta setmana en els 1,347 euros, remuntant també un 0,22%.

tracking