SEGRE

BALANÇ IPC

Els preus continuen desbocats i Lleida tanca l'any 2021 amb una inflació rècord del 7,3%

A causa, sobretot, de l'increment de l'electricitat, el gas i els combustibles i del cost dels aliments || Se situa per sobre de la mitjana de Catalunya, del 6,1%, i de l'estatal, en el 6,5 per cent

L'imparable increment de la llum continua disparant la inflació.

L'imparable increment de la llum continua disparant la inflació.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La inflació va continuar desbocada el passat mes de desembre a la demarcació de Lleida a l’augmentar en nou dècimes respecte al novembre i va tancar l’any 2021 amb una variació anual històrica del 7,3% i la més alta de Catalunya, segons les dades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que recull les xifres per províncies des del 2002. Aquesta imparable pujada és deguda, sobretot, a l’encariment de l’electricitat, el gas i altres combustibles, que durant l’últim mes de l’any passat van augmentar 9,6 punts percentuals respecte al novembre, i es va registrar una variació anual del 51,8. Amb tot, aquest no és l’únic factor, ja que també s’ha incrementat en 1,6 punts l’alimentació, fins al 4,9%, mentre que els mobles i articles per a la llar ho van fer en 1,3 punts, fins al 3,3 per cent.

Pel que fa a la taxa intermensual, els preus entre els mesos de novembre i desembre van augmentar un 0,4%.En el conjunt de Catalunya, l’Índex de Preus de Consum (IPC) va ser sensiblement inferior al de la demarcació, que registra la taxa més alta de tot el territori. Els preus van augmentar al desembre a Catalunya vuit dècimes respecte al novembre i va situar la taxa interanual en el 6,1%, una xifra que no s’havia vist mai. Igual que a Lleida, a nivell català el grup que registra una pujada més elevada és el de l’habitatge i subministraments com l’aigua, l’electricitat, el gas i els altres combustibles, amb una variació del 20% enfront del 14,7% del mes anterior; el segueixen el transport, que augmenta en 2,9 punts fins al 10,8% i modera el seu creixement des del 13,7%; i a més distància els aliments, amb un 4,5%.

Més concretament en aquest últim apartat, la carn d’ovella va pujar un 17,9%; la de vaca ho va fer un 6,6%, la d’au un 7% mentre que la porcina va caure un 1%. Per la seua part, el preu del pa es va incrementar un 2,2%, el del peix fresc i congelat un 4,8%, el dels cereals i derivats un 4,9%; la llet un 4,7%; la fruita un 8,3% i els llegums i hortalisses fresques un 6%.A escala estatal, la taxa de variació interanual de l’IPC finalment va ser del 6,5 per cent, dos dècimes menys que les dades avançades fa dos setmanes. Tanmateix, es tracta de l’increment més notable des del maig del 1992.

Segons va assenyalar l’INE, a més de l’elevat cost d’electricitat, el gas i altres combustibles, també han influït en el repunt interanual de la inflació altres components com l’alimentació i el segment d’hotels, cafès i restaurants.

La llum, el gas i altres combustibles s’han encarit un 51,8 per cent l’últim any

El desajust entre els sous i la inflació costa de mitjana als treballadors 980 euros anuals

Els preus de l’electricitat, el gas i els carburants s’han disparat durant els últims mesos, així com també ho han fet en menor mesura els aliments o altres serveis que utilitzem de manera habitual. No obstant, el poder adquisitiu de les famílies no ha pujat al mateix ritme que la inflació. La pujada de sous pactada en conveni durant l’any passat a la província de Lleida, de fet, va ser de mitjana d’un 2,27 per cent, segons dades del ministeri de Treball, mentre que la inflació va tancar el 2021 en una taxa rècord del 7,3 per cent.

Dit d’una altra manera, els treballadors estan perdent poder adquisitiu. De fet, aquest desajust de 5,03 punts percentuals suposa un cost anual de 980 euros per a aquells lleidatans que cobrin un salari mitjà, fixat, segons s’extreu de les últimes dades, en 19.495 euros a l’any. Aquesta situació augura l’obertura d’una dura negociació col·lectiva entre uns sindicats que reclamen millores i una patronal CEOE que alerta que les empreses no poden assumir aquestes demandes pel dur cop que els ha assestat la pandèmia.

Els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, advoquen per un increment dels salaris generalitzats per tal de contrarestar aquest desajust. En aquest sentit, proposen que els convenis recullin una pujada salarial per al 2022 superior a la previsió de la inflació mitjana estatal, del 3,7 per cent, i que incloguin clàusules de revisió salarial, per garantir que els treballadors conserven el seu poder adquisitiu. Així mateix, demanen pujar a 1.000 euros el salari mínim interprofessional i aprovar la reforma laboral.

No obstant, la CEOE aposta per evitar les pujades salarials per no prolongar les elevades taxes d’inflació, un factor que podria, segons ells, restar competitivitat a l’economia espanyola.

El preu de la llum torna a pujar avui i fregarà els 220 euros el MW/h

El preu mitjà de l’electricitat al mercat a l’engròs pujarà avui un 7,8% respecte a aquest divendres, fregarà gairebé els 220 euros el megawatt hora i tocarà el segon nivell més alt d’aquest mes de gener. En concret, el pool registrarà un cost mitjà de 218,82 euros/MWh, segons dades publicades per l’Operador del Mercat Ibèric d’Energia.

Per trams horaris, el preu màxim es donarà entre les 19.00 i les 20.00 hores, amb 267,02 euros/MWh, mentre que el mínim, de 193,04 euros/MWh, s’ha registrat entre les 5.00 hores i les 6.00 hores. Així doncs, avui l’electricitat es pagarà un 179% més cara que el mateix dia de fa un any (78,42 euros/MWh).

Pimec reclama mesures efectives per frenar la pujada de preus

Pimec va reclamar ahir a les administracions públiques “mesures efectives” per frenar l’increment de preus, que assegura que posa en risc la recuperació econòmica.

La patronal va alertar que l’increment de l’IPC “provocarà efectes negatius” en l’economia vinculats a la indexació de la inflació per part de sectors econòmics, la qual cosa pot comportar espiral alcista de costos empresarials de segona ronda que ha definit com a molt difícil de contenir. Per la seua banda, la Fundació de les Caixes d’Estalvis, Funcas, va revisar a l’alça les previsions d’IPC i va estimar que aquest es mantindrà per sobre del 5 per cent en els primers mesos d’aquest any.

tracking