SEGRE

CRISI ENERGÈTICA

El Govern central ofereix 500 milions d'euros per abaratir el gasoil als transportistes

El Comitè Nacional considera que les mesures solucionen “part” de les seues reivindicacions, encara que algunes patronals no descarten mesures de pressió || Moncloa preveu aplicar la rebaixa l'1 d'abril

Diverses persones saluden amb signes de suport els petits transportistes que es van manifestar ahir pels carrers de Saragossa.

Diverses persones saluden amb signes de suport els petits transportistes que es van manifestar ahir pels carrers de Saragossa.EFE/JAVIER BELVER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va oferir ahir als transportistes una reducció “efectiva” en el preu del carburant equivalent a 500 milions d’euros, de manera que va donar per conclosa la reunió que les dos parts van mantenir durant hores per atendre els problemes del sector. Aquesta reducció s’aplicarà a partir de l’entrada en vigor del reial decret llei, que s’aprovarà el pròxim 29 de març, en línia amb l’anunciat en altres països europeus i concretament seguint un model similar al de França, segons va explicar la ministra de Transport, Raquel Sánchez, al terme de la reunió, assegurant que ja no hi ha motius per mantenir la vaga que des de fa una setmana afecta principalment la indústria alimentària. En la trobada, tanmateix, no estava convocada la plataforma que està protagonitzant la vaga, que està decidida a mantenir-la malgrat els nous ajuts.

El president del Comitè Nacional del Transport per Carretera (CNTC), Carmelo González, pel seu costat, va assegurar que les mesures pactades solucionen una “part” de les reivindicacions i espera concrecions. Algunes patronals com Fenadismer consideren insuficient el pla de Moncloa i van anunciar “mesures de pressió”. En el model, una part de la bonificació en el preu serà sustentada pel pressupost públic i una altra serà a càrrec de les distribuïdores o comercialitzadores de combustibles. La quantia específica de la bonificació únicament podrà concretar-se després de la reunió del Consell Europeu dels propers dies 24 i 25 de març, per assegurar que el conjunt de mesures del pla respongui de manera coherent als objectius plantejats. La mesura s’inclou al pla estatal per respondre a l’impacte econòmic i social de la invasió d’Ucraïna que respondrà a vuit objectius, des de reduir el preu de l’energia i donar suport a les empreses dels sectors més afectats fins a reforçar l’estabilitat de preus o garantir els subministraments.

A més a més, el Govern es va comprometre a avançar l’aprovació de la devolució mensual del combustible professional en lloc de trimestral com està actualment.

Espanya obté 64,5 milions d’euros del fons de crisi activat per la Comissió Europea

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va enviar ahir un missatge d’unitat i va apel·lar a “evitar l’enfrontament” al sector rural després de la manifestació celebrada diumenge a Madrid per reivindicar un futur per al món rural i les activitats que el sustenten per l’augment generalitzat dels costos derivats de l’alça de les matèries primeres. Ho va dir abans de participar en la reunió en la qual els ministres d’Agricultura de la UE van debatre mesures per afrontar les conseqüències de la guerra. La Moncloa va anunciar que Espanya ha obtingut 64,5 milions d’euros del fons de crisi activat per la Comissió Europea.

El Consell es va mostrar favorable a flexibilitzar determinats requisits de la Política Agrària Comuna (PAC) perquè es pugui disposar de terres actualment en guaret perquè puguin conrear-se. Una altra mesura adoptada va ser l’emmagatzemament privat de porcí. Tot plegat mentre el president de les Cooperatives Agroalimentàries de la UE (Cogeca), el lleidatà Ramon Armengol, va urgir a la UE la necessitat d’adoptar mesures per fer front als efectes de la guerra d’Ucraïna al sector agrari.

Va sol·licitar a la UE que prepari un pla de contingència per assegurar la producció d’aliments i la viabilitat econòmica dels agricultors europeus i de les seues cooperatives davant de l’augment dels costos.

Tornen les marxes lentes de camions en el vuitè dia de vaga

Els petits transportistes que secunden des de fa una setmana una aturada indefinida van tornar ahir a treure els camions al carrer en diferents ciutats, com les capitals catalanes tret de Lleida. La Plataforma per a la Defensa del Transport de Mercaderies per Carretera Nacional i Internacional, convocant de l’aturada, va insistir a través de les xarxes socials que no tornaran a l’activitat fins que siguin “escoltats” i tinguin “solucions”. La Policia Nacional i la Guàrdia Civil han detingut un total de 44 persones i n’ha investigat 377 en els incidents que s’han registrat des del començament de la vaga el passat dia 14 fins a les 8.00 d’ahir. A més, han escortat 1.893 combois.

tracking