SEGRE

ENERGIA MERCAT

La pujada de carburants es 'menja' la meitat dels ajuts a Lleida

L'últim mes, la gasolina ha repuntat prop de nou cèntims i el gasoil, gairebé deu || Dos estacions de servei ofereixen el litre per sobre dels dos euros

Els preus dels carburants mantenen una tendència a l’alça les últimes setmanes.

Els preus dels carburants mantenen una tendència a l’alça les últimes setmanes.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pujada de preus que experimenten la gasolina i el gasoil l’últim mes a Lleida s’està menjant pràcticament la meitat dels ajuts establerts pel Govern central per abaratir els carburants. Entre l’11 del mes d’abril passat i diumenge, el preu mitjà de la gasolina ha passat d’1,763 euros el litre a 1,849. És a dir, s’ha encarit 8,6 cèntims, mentre que l’ajuda per litre que està en vigor des del passat 1 d’abril se situa en 20 cèntims.

En el cas del gasoil, el preu mitjà a les estacions de servei ha passat d’1,785 a 1,883 euros el litre, la qual cosa representa un encariment de 9,8 cèntims, segons les dades oficials del ministeri de Transició Ecològica que dirigeix Teresa Ribera. A més, el repunt de preus ha arribat a traduir-se que hi ha almenys dos estacions de servei de la província, totes dos ubicades a l’autopista, en les quals el preu del gasoil i la gasolina superen lleugerament els dos euros per litre.Amb la rebaixa de 20 cèntims per litre, omplir un dipòsit de 55 litres costa efectivament al consumidor una mitjana de poc més de 90 euros, en el cas d’utilitzar gasolina. Si el vehicle és dièsel, s’han de desemborsar més de 92 euros pel mateix nombre de litres.

La vicepresidenta econòmica del Govern central, Nadia Calviño, ha arribat a amenaçar d’eliminar els ajuts als preus dels carburants si les grans petroleres aprofiten per incrementar preus. A l’hora d’explicar aquest repunt, els experts apunten a les pujades que registra el preu del petroli en els mercats internacionals. Una pujada en la qual pesen molt les polítiques que defensa la Comissió Europea en el marc de la invasió russa d’Ucraïna. Passa perquè Europa es deslligui cada vegada més del mercat rus per proveir-se de gas de petroli.

Brussel·les encara estudia el pla ibèric per poder limitar el gas

Espanya i Portugal van anunciar ahir que ja tenien el vistiplau de la Comissió Europea per posar un topall màxim al preu del gas en el mercat elèctric, i treballaven per poder aprovar el mecanisme avui dimarts i aplicar immediatament aquesta mesura per abaratir la llum. Tanmateix, Brussel·les va replicar que encara no s’ha adoptat una decisió formal, sinó que només ha emès una valoració preliminar de l’esborrany que ha rebut per part dels governs d’ambdós estats.

tracking