SEGRE

TRIBUTS BALANÇ

La retenció a treballadors i professionals suposa el 37% d'ingressos del fisc a Lleida

L'any passat va superar els 397 milions, davant una recaptació global de 1.070 || Els cobraments totals de l'Agència Tributària van créixer un 8,7 per cent, la meitat que en el conjunt de Catalunya

Un contribuent recull el seu torn en una delegació de l’Agència Tributària.

Un contribuent recull el seu torn en una delegació de l’Agència Tributària.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les retencions sobre les nòmines dels treballadors i les activitats professionals són la principal font d’ingressos de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (AEAT) a la demarcació de Lleida. De fet, l’any passat es va situar en el 37%, segons les últimes dades fetes públiques pel fisc. En concret, aquestes retencions netes van suposar uns ingressos de 397,5 milions d’euros, davant els poc més de 1.070 que va suposar el total de la cistella de tributs.

En un any marcat encara per la pandèmia de la Covid-19, els ingressos tributaris nets a la província de Lleida van créixer un 8,7 per cent, tenint en compte que el 2019 es va tancar amb 985 milions. Malgrat l’important creixement, aquest queda molt lluny del registrat en el conjunt de Catalunya, amb 44.198 milions i un repunt del 16,5%. L’increment de la recaptació registrada a Ponent, Alt Pirineu i Aran és el més important des del 2018, quan va ser d’un 12,9%.A l’hora d’explicar aquesta evolució cal tenir en compte diversos factors.

D’una banda, la gradual recuperació econòmica després de la frenada en sec registrada el 2019, amb els moments més durs de restriccions per frenar la pandèmia del coronavirus. Però també pesa la inflació. Si els preus pugen, també ho fan els ingressos en concepte d’impost sobre el valor afegit.

De fet, l’IVA és la segona font d’ingressos del fisc a les comarques lleidatanes, i l’any passat va superar els 341 milions, davant dels 315,4 del 2019. Representa un repunt del 8,1 per cent.L’impost de societats va aportar 209,6 milions, un 7% més que els 195,8 de l’exercici anterior. En aquest cas cal tenir en compte que no totes les empreses que realitzen la seua activitat a Lleida tenen el domicili fiscal a la demarcació, per la qual cosa la contribució real de l’aportació empresarial pot veure’s diluïda.

Des de l’any 2009, l’any en el qual les arques públiques van notar més la crisi econòmica agreujada per la punxada de la bombolla immobiliària, els ingressos de l’Agència Tributària han crescut un 92% al passar dels 557,3 als 1.070 milions.

Límits per a Hisenda a l’hora d’ampliar les seues comprovacionsEl Tribunal Suprem (TS) ha dictaminat que l’Agència Tributària només pot ampliar l’abast de les seues actuacions de comprovació limitada si ho comunica al contribuent “amb caràcter previ” a l’obertura del termini d’al·legacions perquè aquest sigui vàlid.La Secció Segona de la Sala Contenciosa Administrativa del Suprem ha dictat aquesta sentència en la qual estableix doctrina en relació amb els procediments de comprovació limitada realitzats per Hisenda. La Sala Contenciosa fixa que, en garantia dels drets del contribuent reconeguts, Hisenda únicament podrà ampliar l’abast de les seues actuacions de comprovació limitada, de forma motivada per referència al cas concret, quan ho comuniqui al comprovat “amb caràcter previ” a l’obertura del termini d’al·legacions.

El Tribunal Suprem afegeix també en la seua sentència que en cas contrari l’acte final serà considerat nul.

tracking