SEGRE

PIB PREVISIONS

Consum i exportacions estiren l'economia catalana

Creix un 6,4% interanual en el primer trimestre || El Banc d'Espanya retalla al 4,1% la previsió econòmica per enguany

La reactivació de la despesa de les llars va animar l’economia.

La reactivació de la despesa de les llars va animar l’economia.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’economia catalana va registrar el primer trimestre un creixement interanual del 6,4 per cent i confirma així les estimacions que va fer unes setmanes enrere l’Institut Nacional d’Estadística (Idescat). Es tracta del mateix creixement de l’economia espanyola i vuit dècimes més que la mitjana europea, que és del 5,6 per cent. L’augment del Producte Interior Brut (PIB) s’explica, segons l’Idescat, per l’evolució de la demanda interna (3,8%) i en particular per l’increment en el consum de les llars (3,4%) i la formació bruta de capital (8,2%).

D’altra banda, les exportacions van créixer un 16,4 per cent per la millora del consum intern i l’eliminació de les restriccions a la mobilitat internacional, amb una millora del 470,6% respecte al mateix període del 2021. Les importacions, per la seua part, es van incrementar un 7,9%. Si es compara amb el quart trimestre de l’any passat, l’increment va ser del 0,1%, dos dècimes més que la mitjana espanyola (0,3%) i sis menys que la taxa intertrimestral de la Unió Europea.En un altre ordre de coses, el Banc d’Espanya va retallar ahir quatre dècimes la seua previsió de creixement del PIB d’Espanya per a aquest any, des del 4,5 per cent fins al 4,1 per cent.

També va rebaixar les seues estimacions per a la inflació mitjana del 7,5% al 7,2%, com a conseqüència de l’efecte esperat del mecanisme ibèric per limitar el preu del gas i abaratir la factura de l’electricitat (més informació a la pàgina 22).En aquest sentit, i de cara als propers anys, l’organisme preveu un creixement del 2,8% el 2023, una dècima menys del que s’estimava a l’abril, i una alça del 2,6% el 2024, una dècima més respecte a la previsió anterior.D’altra banda, l’organisme millora les seues estimacions d’ingressos i despeses per a aquest any, ja que el dèficit públic quedarà el 2022 en el 4,6% del PIB, davant del 5% prèviament estimat. A més hi ha millors perspectives també per al 2023 i 2024, amb taxes del 4,5% i el 4,2%, respectivament.

tracking