SEGRE

El Govern espanyol presenta als autònoms una proposta de cotitzacions progressives

L’Executiu i les organitzacions d’autònoms acaricien l’acord, que preveuen poder tancar aquesta mateixa setmana

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern espanyol ha presentat aquest dimarts als autònoms una nova proposta que ja contempla els trams de cotització progressius des del 2023 fins el 2025, segons un document difós per la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA). El plantejament del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions manté els 15 trams que ja va introduir dilluns i començaria el 2023 amb una quota de 245 euros per als autònoms amb rendiments nets inferiors a 670 euros fins els 500 euros de quota per a aquells treballadors per compte propi amb ingressos nets per sobre de 6.000 euros mensuals.

El 2024, aquesta quota de 245 euros es rebaixaria a 237, mentre que el 2025 quedaria en 230 euros. En el cas dels autònoms amb ingressos per sobre dels 6.000 euros, la quota el 2024 seria de 530 euros, per passar un any després als 590 euros. Així, la proposta del Ministeri de José Luis Escrivá contempla una rebaixa de cotitzacions per a les rendes més baixes, segons avancin els anys fins el 2025, i un augment progressiu de les quotes de les rendes més elevades.

El president de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), Eduardo Abad, ha assenyalat que aquesta proposta "s’ajusta molt" al que aquesta associació pretenia "des del primer moment en què es inici la negociació". Per a Abad, seria "una autèntica responsabilitat no fer el canvi definitiu de model de cotització" per als autònoms, ja que el sistema actual resulta "absolutament injust". El president d’UPTA creu que és urgent fer el canvi perquè existeixi equitat econòmica entre aquest col·lectiu, i ha demanat la resta d’equips negociadors "responsabilitat i altura de mires".

Per la seua part, el president de l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), Lorenzo Amor, ha dit aquest dimarts, en el curs d’Estiu d'ATA, que espera que les negociacions es tanquin aquesta setmana, ja que es troben "en moments crucials". "Evidentment, crec que serà aquesta setmana. O hi ha acord o no hi ha acord. Amb les negociacions tan avançades, el que estem esperant és el text final, que espero que puguem tenir-lo avui per poder valorar-lo", ha dit Amor als mitjans.

No obstant, el president d'ATA ha demanat "prudència", ja que els equips negociadors han de conèixer el document final per perfilar-lo i donar el vistiplau.

A PROP DE L’ACORD

D’aquesta forma, i a falta que es tanqui per complet, el Govern espanyol i les organitzacions d’autònoms acaricien l’acord del nou sistema de cotització, que es porta negociant any i mig, i per al qual es van intensificar les reunions a partir del mes de febrer. En cas d’aconseguir-se l’acord, Espanya compliria el termini compromès amb Brussel·les d’aconseguir un nou sistema de cotització per a autònoms abans del 30 de juny, si bé la norma ha de ser aprovada pel Govern central i és tramitada posteriorment en el Parlament, la qual cosa demoraria la seua entrada en vigor fins el 2023.

tracking