SEGRE

IPC ESTADÍSTICA

La inflació es desboca al juny i puja fins al 10,2 per cent pels aliments i els carburants

El nivell més alt des de l'abril del 1985, segons les dades avançades de l'INE || El paquet de mesures posat en marxa pel Govern no aconsegueix frenar els preus, que pateixen un increment generalitzat

El preu dels aliments i les begudes s’ha disparat en els últims mesos.

El preu dels aliments i les begudes s’ha disparat en els últims mesos.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Índex de Preus de Consum (IPC) s’ha disparat un 1,8 per cent aquest mes en relació amb el maig i ha desbocat la seua taxa interanual 1,5 punts, fins al 10,2 per cent, el nivell més alt des de l’abril del 1985, segons les dades avançades publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Aquesta escalada de la inflació es deu, principalment, a la pujada dels preus dels carburants, que aquest mes han tornat a batre un altre rècord històric consolidant-se per sobre dels dos euros el litre, i dels aliments i begudes no alcohòliques. També ha influït el preu dels hotels, cafès i restaurants, que han augmentat respecte al 2021, quan les restriccions a la mobilitat encara llastaven l’arribada de visitants des de l’exterior.La dada, que haurà de ser confirmada a mitjans de juliol, supera en quatre dècimes el pic que s’havia assolit el mes de març, del 9,8 per cent, quan va esclatar la guerra a Ucraïna, i es produeix malgrat els esforços del Govern per implementar un paquet de mesures, com la bonificació de 20 cèntims a la gasolina, que no està donant els seus fruits.L’INE incorpora a l’avanç de dades de l’IPC una estimació de la inflació subjacent, que no inclou aliments no elaborats ni productes energètics.

Aquesta ha augmentat al juny sis dècimes, fins al 5,5 per cent, el seu valor més alt des de l’agost de l’any 1993. D’aquesta manera, la subjacent se situa 4,7 punts per sota de la taxa de l’IPC general. Això reflecteix que l’increment dels preus és una cosa generalitzada a tota la cistella de la compra.La inflació no només es troba desbocada a Espanya, sinó també en el conjunt de la Unió Europea, és per això que el Banc Central Europeu provarà de controlar-la amb una pujada de tipus del 0,25 al juliol i amb una altra, encara per especificar, el proper mes de setembre

Els preus d’hotels i restaurants també han patit aquest últim any un fort encariment Les tarifes regulades del gas natural pujaran entre un 6,41% i un 8,44% a partir de demà

La limitació del preu del gas per generar electricitat, mesura adoptada pels governs d’Espanya i Portugal amb el beneplàcit de la Comissió Europea i coneguda com “el límit al gas”, ha reduït el preu de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat a l’engròs un 14,18% si es compara amb els registres que hauria tingut si no s’hagués aplicat el mecanisme.

Així, des del passat 15 de juny, primer dia de vigència del límit al gas, i fins a l’últim dia del mes, el preu mitjà per als clients de tarifa regulada, que resulta de sumar el preu del pool i de la compensació diària per a les centrals que generen amb gas, és de 236,75 euros per megawatt hora (MWh), mentre que si no s’hagués aplicat la mesura la mitjana hauria estat de 275,89 euros/MWh.Aquesta rebaixa, que s’atansa al 15% marcat pel Govern, no ha impedit, tanmateix, que aquest mes de juny tanqui com el tercer amb la factura més cara de la sèrie històrica, només superat pel desembre del 2021 (239,17 euros/MWh de mitjana) i el març d’aquest mateix any (283,3 euros). En concret, el cost mitjà de la llum tancarà aquest mes en els 218,29 euros/MWh, és a dir, un 16,65 per cent més que al maig (187,12 euros/MWh de mitjana) i un 162,05 per cent més que el mateix mes del 2021 (83,3 euros).Pel que fa al preu fixat per avui, els clients de tarifa regulada vinculats al mercat a l’engròs pagaran de mitjana 193,01 euros per megawatt hora (MWh), prop d’un 12% menys respecte al que costava ahir dimecres. El preu màxim es registrarà entre les 22.00 i les 23.00 hores, amb 158,6 euros/MWh, mentre que el mínim, de 99,36 euros/MWh, es donarà entre les 18.00 i les 19.00 hores.En un altre ordre de coses, les tarifes regulades del gas natural pujaran entre un 6,41 per cent i un 8,44 per cent a partir de demà per a aquells acollits a la Tarifa d’Últim Recurs (TUR). Aquesta es revisa trimestralment, i es produeix la seua actualització sempre que el cost de la matèria primera puja o baixa.

Pedro Sánchez culpa els talls de gas de Rússia

El president del Govern, Pedro Sánchez, va admetre que la dada de l’IPC del juny és “dolenta” i va apuntar que és un dels efectes del tall del subministrament de gas rus a països europeus. Segons Sánchez, la dada demostra “la gravetat de la situació” a tot el continent, la “idoneïtat” de les mesures adoptades pel seu Executiu i la necessitat de seguir adoptant iniciatives per protegir la població de l’increment dels preus.

Montero: “La notícia important és l’OTAN”

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va evitar ahir dimecres fer comentaris al Congrés sobre la pujada de la inflació, que ha marcat el seu nivell més alt en 37 anys, al·legant que “la notícia més important” és la cimera de l’OTAN que se celebra a Madrid.

Els sindicats demanen pujades salarials

Els principals sindicats van coincidir a reclamar un augment dels salaris i la introducció de mecanismes de control públic en els preus dels productes de primera necessitat, després de conèixer-se que la dada d’inflació avançada de juny es va disparar al 10,2%.

El Govern avisa sobre aquesta “nova pandèmia”

El conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, va lamentar que “la inflació és una nova pandèmia que fa molt mal a l’economia” i que condiciona molts comportaments.

El PP veu el Govern central incapaç de frenar la crisi

El Partit Popular va assegurar que la pujada de l’IPC confirma que el Govern de Pedro Sánchez és “incapaç de prendre mesures que aturin” l’escalada de preus. Per aquest motiu, el va instar a “copiar” el pla econòmic que va presentar Alberto Núñez Feijóo.

tracking