SEGRE

POLÍTICA NORMATIVA

Suport a la segona oportunitat

La nova reforma de la llei concursal eleva a 10.000 euros el límit d'exempcions a Hisenda o la Seguretat Social || Facilita que els treballadors recuperin una empresa abans de la seua liquidació

Està previst que la reforma de la llei concursal entri en vigor el mes d’agost vinent.

Està previst que la reforma de la llei concursal entri en vigor el mes d’agost vinent.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Congrés va aprovar dijous passat sense cap vot en contra la reforma de la llei concursal –que passarà pel Senat els dies 19 i 20–, coincidint amb la fi de la moratòria vigent des del 2020 per pal·liar els efectes de l’aturada provocada per la pandèmia de la Covid-19. El text, que es preveu que entri en vigor a l’agost, busca agilitzar el procediment concursal i oferir alternatives a la liquidació d’empreses, així com fer més ús dels instruments de segona oportunitat i harmonitzar requisits amb la resta de la Unió Europea.

Respecte a la segona oportunitat, les exoneracions previstes en el projecte de fins a 1.000 euros davant Hisenda i uns altres 1.000 euros amb la Seguretat Social s’elevaran fins a 10.000 euros, de manera que es pretén que autònoms o persones físiques no hagin de liquidar o vendre béns quan passen per dificultats. Un altre dels punts clau és el protagonisme que es dona als sistemes d’alerta primerenca, per a la qual cosa s’han fixat uns indicadors que avisin les empreses abans de tenir problemes financers, perquè puguin acudir a preconcursos preventius. El text introdueix també un procediment d’insolvència únic per a autònoms i microempreses de menys de deu treballadors, més ràpid, digitalitzats i amb cost reduït, que incrementa la possibilitat de continuïtat de les empreses viables. També es preveu que les pimes puguin anar al concurs sense que sigui obligatori haver de nomenar un administrador concursal.

Entre les principals novetats destaca que a partir d’ara els treballadors interessats en la successió d’una empresa en concurs de creditors podran presentar una proposta d’adquisició mitjançant una societat cooperativa, laboral o participada. Això permetrà que els treballadors que no podien acudir al rescat de la societat per falta de capital no hagin d’esperar que estigui liquidada per capitalitzar l’atur, i els atorga prioritat davant de tercers, quan l’oferta sigui igual o superior. Els experts, per la seua banda, temen que el final de la moratòria concedida durant la pandèmia i que eximia les companyies amb problemes d’insolvència de sol·licitar el concurs de creditors provoqui una allau de fallides a partir del mes de setembre.

Els concursos s’han disparat a Lleida des del mes de gener passat

El nombre de concursos de creditors presentats a la província de Lleida en el primer semestre de l’any es va disparar un 30 per cent i va assolir la xifra de 144, segons les dades facilitades pel titular de primera instància número 6 de Lleida, Eduardo Enrech. En concret, trenta d’aquests casos es referien a persones físiques i vint-i-dos a persones jurídiques (empreses) encara que només quatre segueixen oberts a dia d’avui, ja que la resta van acabar en liquidació. El gruix dels casos, amb 92, es refereix a persones amb activitat empresarial, que és el tipus de casos que més s’han incrementat.

tracking