SEGRE

MACROECONOMIA DINERS

La pujada de tipus colpejarà unes 37.000 llars amb hipoteques variables a Lleida

La mesura del BCE pressiona l'euríbor i els crèdits a revisar s'encariran de l'ordre de cent euros mensuals || Les sempreses afrontaran més problemes per accedir a finançament

La firma d’hipoteca per a l’habitatge és la principal font d’endeutament de les famílies.

La firma d’hipoteca per a l’habitatge és la principal font d’endeutament de les famílies.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La decisió del Banc Central Europeu (BCE) d’apujar mig punt els tipus d’interès, fins al 0,50%, per controlar la inflació tindrà impacte en famílies, empreses i mercats, alhora que alentirà l’economia. Un dels efectes més directes d’aquesta pujada de tipus serà el major cost de les hipoteques. L’euríbor a dotze mesos, l’indicador més utilitzat a Espanya per calcular aquests crèdits, porta un ple de pujades en l’any, que han estat més acusades després d’avançar al juny el BCE la primera alça del preu del diner d’aquest dijous.

En taxa mitjana provisional, l’indicador voreja l’1% al juliol, molt superior a la de fa un any, i provocarà un increment d’aquests crèdits en més de 100 euros al mes. El Banc d’Espanya calcula que a l’Estat hi ha quatre milions d’hipoteques a tipus variable, la qual cosa representa més del 20% de les llars espanyoles i de l’ordre d’uns 37.000 a la demarcació de Lleida. L’analista d’IG Sergio Ávila explica que l’augment dels tipus influeix negativament en el poder adquisitiu de les famílies hipotecades, ja que el cost d’aquests crèdits augmenta a mesura que ho fa l’euríbor (molt lligat als augments de taxes del BCE), per la qual cosa “una gran part dels seus ingressos va destinat al pagament de la quota”.

No obstant, el director d’estudis financers de Funcas, Santiago Carbó, va considerar en una jornada celebrada divendres passat que l’encariment de les hipoteques només afectarà els qui tenen problemes financers i estan molt endeutats. “No és un canvi radical”, va apuntar Carbó, que va incidir que les hipoteques han estat “anormalment barates”.D’altra banda, l’alça de tipus emprès pel BCE també afectarà les empreses al tenir un menor accés al crèdit i un encariment més alt, cosa que es pot traduir en un estrenyiment dels seus marges de benefici, alerten els experts.L’economista Miguel Córdoba apunta que les pòlisses de crèdit, sobretot pel que fa a les de tresoreria, hauran de pagar aquest augment del preu del diner. “Els bancs no només aplicaran aquest 0,50 per cent de l’alça de tipus, sinó que incrementaran tot el que esperen que l’organisme hagi d’apujar-los”, explica.

L’impacte es deixarà notar amb tota seguretat en el consum

Un altre dels efectes que pot tenir la pujada de tipus és l’impacte en el consum, segons adverteixen els experts. Sergio Ávila, analista d’IG, recorda que quan augmenten els tipus “tendeix a reduir-se el consum en béns com poden ser els automòbils i altres compres realitzades amb pagaments a terminis, la qual cosa es tradueix en un menor creixement econòmic”. El preu dels préstecs es fixa en funció dels tipus, per la qual cosa tot el que impliqui demanar finançament s’encarirà perquè tindrà un interès més alt.D’altra banda, Ávila també recorda que fins ara les persones que tenien els seus estalvis en els dipòsits bancaris no n’obtenien cap benefici, de manera que l’increment dels tipus del BCE hauria, a priori, de beneficiar aquesta mena d’estalvi.

Tanmateix, creu que aquest augment no cobrirà l’alta inflació (10,2% a Espanya al juny) i espera que els dipòsits continuïn sense ser atractius.

tracking