SEGRE

Bars i comerços poden limitar l'aire condicionat a "uns 25 graus"

La ministra Ribera aclareix que els 27 graus s’aplicaran "amb flexibilitat" i que una discoteca necessita una temperatura diferent a una llibreria

Vista general del menjador d'un restaurant de Lleida.

Vista general del menjador d'un restaurant de Lleida.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha precisat que bars i restaurants poden limitar l’ús de l’aire condicionat a l’"entorn dels 25 graus", tenint en compte les recomanacions de la legislació laboral, davant els 27 graus que contempla el reial decret de mesures d’estalvi i eficiència energètica aprovat pel Govern espanyol. En aquest sentit, ha aclarit que els 27 graus s’aplicaran "amb flexibilitat" i ha posat com a exemple que discoteques, cuines i gimnasos necessiten una temperatura diferent a altres espais com una llibreria. "No es pot demanar a treballadors que estan en condicions d’exercici físic important que no tinguin les condicions que el dret laboral garanteix respecte als màxims i mínims de temperatura", ha assegurat Ribera en declaracions a Onda Cero.

Per això, els comerços i establiments hauran de justificar quan no apliquen el límit de temperatura al termòstat, una flexibilitat incorporada en el decret llei per protegir els drets de la salut laboral dels seus treballadors.

Ribera ha assenyalat que aquest primer paquet de mesures està pensat per a edificis d’ús públic "amb flexibilitats" segons el tipus d’activitat econòmica i el treball que s’exerceixi. Així, ha distingit els treballs sendentaris –treballar en una oficina– dels treballs actius –l’activitat en un restaurant–. "El propi decret llei incorpora una crida que allà on hi hagi espais on els treballadors hagin de desplaçar-se i tinguin un exercici físic, s’ha d’aplicar amb la flexibilitat que correspongui", ha aclarit la ministra sobre la variació del termòstat inicial.

La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha insistit que el reial decret de mesures d’estalvi i eficiència energètica "està per complir-se" i representa un "esforç raonable i amb respecte a les condicions laborals que, en tot cas, s’han de tenir presents", mentre ha afirmat que el Govern espanyol no realitzarà modificacions sobre això.

D’altra banda, Ribera ha ressaltat el "complex" context de crisi a nivell mundial causat principalment per la guerra a Ucraïna, el que ha generat, segons ha assenyalat, una tensió als mercats energètics globals. La titular de Transició Ecològica ha insistit que l’important és complir el compromís solidari amb la resta de països europeus, alguna cosa que "està a l’abast del que es pot fer sense excessiu esforç". "Ens hem de concentrar en la manera de contribuir i ajudar a tots els veïns europeus que tenen una tardor i hivern complicats", ha afirmat Ribera, qui ha definit Espanya com "un poble solidari".

tracking