SEGRE

MACROECONOMIA CONJUNTURA

L'euríbor més alt en una dècada encareix 1.400 € a l'any les hipoteques

Per a un crèdit de 150.000 euros a tipus variable que s'hagi de revisar ara || Els experts auguren nous repunts per la pujada de tipus d'interès pel BCE

La venda de pisos es manté els últims mesos malgrat la pujada de l’euríbor.

La venda de pisos es manté els últims mesos malgrat la pujada de l’euríbor.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’euríbor a dotze mesos, l’indicador de referència per a la majoria de les hipoteques a Espanya, continua pujant amb força i es dispara a l’agost fins a una taxa mitjana de l’1,249%, rècord en més d’una dècada, en concret des del maig del 2012, davant del 0,992% del juliol. En els primers vuit mesos del 2022, l’euríbor registra una alça d’1,72 punts percentuals. El repunt més ràpid registrat en la història es traduirà en un encariment de les hipoteques, ja que fa un any, l’agost del 2021, l’indicador va arribar al -0,4980%, prop dels mínims del gener d’aquest exercici (-0,505 %).

D’aquesta manera, els crèdits variables que hagin de revisar-se amb la dada de l’agost es veuran encarits en poc més de 1.400 euros anuals en el cas d’una hipoteca mitjana de 150.000 euros, amb un venciment de 25 anys, i un interès de l’euríbor més l’1 per cent. Si el préstec és de 300.000 euros, amb les mateixes condicions, la quota mensual passarà dels 1.064 euros de fa un any als 1.300 euros actuals. Això suposarà una pujada d’uns 2.800 euros a l’any.

L’indicador s’ha disparat de nou davant l’expectativa que el Banc Central Europeu (BCE) continuarà apujant els tipus d’interès per controlar la inflació (a l’agost va assolir el 9,1% a l’eurozona, un rècord, mentre que a Espanya va ser del 10,4%), i que fins i tot ho farà de forma més accentuada. El 21 de juliol el BCE va decidir elevar el preu del diner en mig punt percentual, fins al 0,50%, en la que va ser la primera pujada des de fa onze anys. Ara els experts treballen amb l’escenari que el BCE situï a final d’any els tipus d’interès a l’entorn de l’1,50% o de l’1,75%, amb un euríbor entre el 2,25 o del 2,50%.L’escalada de l’euríbor està disparant l’interès per canviar hipoteques a tipus variable per crèdits a tipus fix per intentar esquivar futurs encariments.

A més, està accelerant les vendes de pisos també en un intent de subscriure préstecs abans que l’euríbor torni a marcar noves pujades.

tracking