SEGRE

LABORAL OCUPACIÓ

Les prop de 1.900 empleades de la llar de Lleida, amb dret a atur

El 97% són dones i es calcula que 600 més treballen per hores sense cotitzar a la Seguretat Social || La reforma impedeix que acomiadar-les sense causa justificada

Tenir dret a ajuts per atur era una de les reivindicació del sector d’empleades de la llar.

Tenir dret a ajuts per atur era una de les reivindicació del sector d’empleades de la llar.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les prop de 1.900 empleades de llar que cotitzen a la Seguretat Social a Lleida tindran dret a cobrar l’atur o del Fons de Garantia Salarial i, a més, no podran ser acomiadades sense una causa justificada per part dels seus ocupadors. El Govern central va donar ahir llum verda al reial decret llei que regula les novetats del sector i les empleades de llar començaran a cotitzar per atur des de l’octubre. L’import estarà bonificat per als ocupadors en un 80%.

D’aquesta manera, es respon a una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que al març va obligar a la regulació de la protecció social i la dotació de drets a aquest col·lectiu per equiparar-los a la resta de treballadors. Poder cobrar ajuts en cas d’atur era una de les reivindicacions del sector, clarament feminitzat. A Lleida cotitzen a la Seguretat Social un total de 1.897 persones com a empleades de la llar, i només 62 són homes, segons les dades oficials del mes passat.

L’afiliació ha anat caient en els últims anys. Per exemple, en les mateixes dates del 2019, abans de la pandèmia, arribava a donar ocupació legalment a Lleida a 2.249 persones, de les quals només 69 eren homes. Tenint en compte les dades de l’EPA, es calcula que un terç de les empleades de llar a Espanya treballa per hores sense alta a la Seguretat Social, malgrat l’obligació des de la primera hora.

Traslladant aquest índex a Lleida, estaríem parlant de prop de sis-centes persones més. Fonts sindicals expliquen que en molts casos són persones que no compten amb la documentació o els permisos de treball que es requereixen, la qual cosa els porta a l’economia submergida.Les empleades adquireixen des d’aquest 1 d’octubre el dret a percebre l’atur si són acomiadades, però per poder accedir a la prestació contributiva hauran d’haver estat cotitzant per aquesta durant un any com la resta d’assalariats. Per als ocupadors, majoritàriament famílies, la nova cotització per atur fixada en un tipus del 6 per cent (del qual l’ocupador assumeix el 5% i el treballador l’1%) i el 0,2 per cent per al Fogasa representarà un increment de la quota mensual a la Seguretat Social de 31,38 euros en el cas de cotitzar per una base de 1.166,7 euros o de 4,49 euros en una de 500 euros, segons les dades facilitades per la Seguretat Social. Els imports d’aquestes cotitzacions per atur i Fogasa estaran bonificats en un 80 per cent, segons va informar ahir el Govern central.

tracking