SEGRE

Turisme

El turisme català tanca el juliol i l'agost amb ocupacions altes i menys beneficis per la inflació

El sector apuja els preus i tem un hivern marcat per l’encariment de l’energia

Lleida, amb activitats com el ràfting, s’ha beneficiat del turisme interior dels catalans.

Lleida, amb activitats com el ràfting, s’ha beneficiat del turisme interior dels catalans.PHOTOSET

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hostaleria catalana ha tancat el juliol i l’agost, els mesos amb l’activitat turística més intensa de la temporada d’estiu, amb una mitja alta d’ocupacions a totes les províncies, encara que els marges de beneficis són menors als que es correspondrien a causa de la inflació.

En declaracions a Europa Press, professionals expliquen que alguns han optat per augmentar els preus de les reserves d’última hora, per anivellar-se amb la pujada dels preus de l’energia i d’altres productes com els d’alimentació, però d’altres han mantingut les seues tarifes malgrat la inflació; tots ells tindran aquest any menys marge de beneficis per millorar els seus establiments.

El president de l’associació catalana de càmpings, Miquel Gotanegra, ha celebrat que aquest estiu ha servit per "recuperar la confiança" del client europeu i també per fidelitzar el nou client català, nascut arran de la pandèmia de coronavirus, de la qual aquests establiments van sortir reforçats.

En aquest sentit, ha concretat que les ocupacions han oscil·lat al voltant del 70% i 75% al juliol, i a l’agost ja han ascendit fins el 85% i el 90%, destacant les destinacions de costa per sobre dels d’interior, i ha advertit que per cobrir les necessitats d’aquesta demanda els empresaris s’han trobat amb falta de mà d’obra.

Ha explicat que els clients que havien reservat amb anticipació les seues vacances han mantingut els preus i que els marges del sector seran menors, amb la qual cosa "s’hauran de fer menys millores de les que es volen.

MÀXIMS HISTÒRICS A LLEIDA

El secretari general de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Ramon Solsona, ha celebrat que els establiments han registrat ocupacions màximes de la seua sèrie històrica aquest estiu: concretament, els càmpings han acollit a unes 171.000 persones --el seu millor registre-- i els hotels a 216.000, la seua segona millor xifra, per darrere de la de 2006.

També han augmentat els preus en aquesta província catalana, els establiments de la qual afronten l’hivern "amb màxima incertesa", marcada per la inflació, però amb les esperances posades en la temporada de neu.

LES CASES RURALS TEMEN L’HIVERN

El president de la Confederació Catalana d’Agroturisme i Turisme Rural (Concatur), Ferran Puig, ha afirmat que els seus associats han registrat ocupacions d’entre el 75% i el 85% al juliol i del 85% i 95% a l’agost, les mateixes xifres que el 2019.

Si bé considera que la pandèmia ha despertat l’interès per les cases rurals, ha advertit que hi ha alguns establiments que preferiran no obrir a l’hivern per l’increment dels costos de l’energia: "Encendre la calefacció per a un 50% d’ocupació no surt a compte.

D’altra banda, el president de la Confederació del Turisme Rural i l’Agroturisme de Catalunya, Carles Barcons, ha assegurat que esperaven "que la temporada fos millor" i, igual com els seus companys, tem que alguns associats no obrin a l’hivern.

"NORMALITAT" EN LES AGÈNCIES DE VIATGE

El president de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), Jordi Martí, ha celebrat que el sector ha tornat "a la normalitat" anterior a la pandèmia, atansant-se majoritàriament als resultats registrats llavors i, en alguns casos, superant-los.

Martí ha dit que l’oferta s’ha encarit i que no ha estat suficient per donar sortida a la demanda d’última hora a causa que no totes les rutes aèries han funcionat amb normalitat, en les seues paraules.

Aquest sector també ha patit falta de professionals i ha apujat els preus per fer front a la inflació per la qual, segons Martí, les tarifes poden continuar ascendint a la tardor, alguna cosa que "caldrà veure com repercuteix en les vendes".

tracking