SEGRE

MACROECONOMIA ANÀLISI

La despesa de les famílies a Lleida puja 270 € al mes de mitjana per la inflació

Un estudi alerta que a la pràctica és com si les famílies paguessin les despeses 13 mesos en un any || La cistella de la compra s'ha encarit un 14,2% i combustibles i llum, més d'un 58 per cent a Lleida

Fer la compra és cada vegada més car i moltes famílies comencen a canviar hàbits.

Fer la compra és cada vegada més car i moltes famílies comencen a canviar hàbits.NIELSENIQ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La despesa mitjana de les famílies catalanes augmentarà en 270 euros al mes aquest any si se segueix amb una inflació disparada, per sobre del 10%, segons un estudi de la Consultora AIS Group. A la mitjana de l’Estat, l’augment seria de 250 euros, amb les famílies madrilenyes al capdavant (300 euros), seguides de les basques i navarreses (280) i de les catalanes i balears, amb els 270 citats. L’augment de preus, no només en alimentació i energia, sinó en pràcticament totes les partides habituals de la despesa a les llars, suposarà, de mitjana, un increment del desemborsament familiar anual de 3.040 euros per família.

En concret, i segons l’informe, la despesa anual total passarà dels 29.244 euros el 2021 als 32.285 euros el 2022. Tanmateix, resideixi on resideixi la família, al final de l’any fer front a la inflació haurà incrementat les despeses per sobre de l’equivalent al desemborsament total d’un mes. És a dir, tornant a escala estatal, mentre la despesa mitjana mensual el 2021 es xifrava en poc menys de 2.500 euros, si segueix la situació actual, l’augment anual total de la despesa el 2022 depassarà els 3.000 euros.

A Catalunya, l’augment seria de 3.240.En els darrers dotze mesos, la inflació estatal s’ha disparat un 10,5%, mentre que la mitjana catalana ha estat d’un 10,2%. Com va publicar SEGRE dimarts, Lleida té el pitjor Índex de Preus de Consum de Catalunya, amb un 12,2%. A les comarques lleidatanes, les famílies es troben una cistella de la compra disparada, que ha pujat un 14,2% en un any.

Els aliments s’han encarit un 14,7% i les begudes no alcohòliques, un 8,4%. Els experts alerten que les dificultats de moltes famílies a l’hora de costejar una alimentació saludable, en especial de productes frescos, es pot traduir en un augment de la ingesta de menjar porqueria, més econòmic. Però la partida que més s’ha encarit a Lleida, com en el conjunt de Catalunya i Espanya, és la que engloba l’electricitat, el gas i altres combustibles, que acumulen un augment del 58,5% en dotze mesos.

Amb la vista posada a l’hivern, són moltes les famílies que comencen a fer càlculs de com els pot afectar als rebuts el moment de posar la calefacció.La inflació afecta tot Europa per efecte, en gran manera, de la guerra d’Ucraïna i el xantatge de Rússia amb els preus de l’energia i dels aliments. Tanmateix, les conseqüències no són homogènies. El 60% dels espanyols considera que ja hi ha un escenari de recessió, els segons més pessimistes del món sobre la situació econòmica, només al darrere del Regne Unit (61%), i el mateix percentatge assegura afrontar amb dificultats la cistella bàsica de la compra, un 7% més que la mitjana global, mentre que el 31 per cent confessa no arribar a final de mes (28% a escala mundial).

Així es desprèn de l’informe de Dynata sobre Avançar-se a la recessió, que revela a més que la majoria dels consumidors a nivell mundial (56 per cent) diu que els seus líders no fan prou contra la inflació.

Hisenda descarta abaixar l’IVA dels aliments

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, descarta rebaixes de l’IVA en productes de la cistella de la compra. Assegura que la majoria dels productes alimentaris ja estan en el tipus superreduït del 4 per cent i diu que aquest impost no es pot rebaixar de forma generalitzada ni graduar-ne la rebaixa en funció de nivells de renda.

Va recordar ahir que el Govern ha adoptat un paquet de mesures per ajudar les famílies de manera directa o indirecta que ha suposat un cost per a les arques públiques de 30.000 milions d’euros. Entre les esmentades mesures va esmentar el descompte en els combustibles, la rebaixa fiscal en la factura elèctrica i els abonaments gratuïts del transport. Tanmateix, no va al·ludir que en cap d’aquestes mesures es té en compte el nivell de renda dels conductors, consumidors o viatgers.També va descartar, en declaracions a Antena 3, la proposta de Podem de limitar de forma temporal la pujada de les hipoteques de tipus variable per a famílies vulnerables.

Malgrat la seua preocupació sobre això, va dir que el plantejament dels morats “no s’ajusta al marc jurídic” i pot portar “dificultats” per als ciutadans amb hipoteques a tipus fix. Podem ha registrat la seua proposta al Congrés i ha enutjat el PSOE, mentre que ERC advoca per un fons de rescat a les hipoteques que es finançaria amb un impost sobre grans fortunes.

Gasolina i gasoil es moderen l’última setmana El preu mitjà dels carburants ha baixat aquesta setmana, en concret un 1,74% en el cas de la gasolina i un lleuger 0,83% en el del dièsel, segons el Butlletí Petroler de la Unió Europea. El preu mitjà del litre de dièsel s’ha situat en 1,905 euros i torna a baixar després de tres setmanes consecutives d’ascensos. La gasolina, per la seua part, acumula dos setmanes de caigudes de preus i se situa en els 1,748 euros.

Vacances més modestes que les previstes Els espanyols han gastat en les vacances d’aquest estiu 910 euros de mitjana, una xifra similar als 914 euros de mitjana del 2021, segons es reflecteix en l’Observatori Cetelem Estacional, que també ressalta que aquesta despesa és un 23% inferior a la planificació. Segons l’estudi, al juny la predisposició a fer una despesa més gran era significativament major, ja que la intenció s’acostava als 1.184 euros a l’estiu.

El pacte de rendes, a l’agenda del Govern central La vicepresidenta del Govern de l’Estat, Nadia Calviño, va dir ahir que l’Executiu continuarà treballant amb els agents socials per a un pacte de rendes per contenir la inflació i donar estabilitat i confiança a treballadors, empreses i inversors. En un acte de Fòrum Europa, va dir que “pel Govern no quedarà” i “ajudaran” a assolir aquest pacte, l’objectiu del qual serà la moderació dels salaris i els marges empresarials.

tracking