SEGRE

FISCALITAT CONSUM

La cistella de la compra tributa un IVA entre el 4% i el 21%

Pa, llet, fruita o ous, en el superreduït, i carns, en el segon esglaó || Les begudes amb alcohol o sucre, penalitzades

Les fruites i les hortalisses són clau per a una dieta saludable.

Les fruites i les hortalisses són clau per a una dieta saludable.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’escalada de preus s’acarnissa amb una cosa tan bàsica com l’alimentació, la qual cosa ha portat al debat públic diferents alternatives per reduir el tiquet de compra, com la baixada de l’IVA, un impost indirecte que varia des del 21% de les begudes alcohòliques al “superreduït” del 4% del pa o la llet, o limitar preus d’una cistella de la compra bàsica. I davant d’aquesta situació s’han llançat diverses propostes, des de la cistella de productes bàsics fins a preus congelats fins a Nadal de la vicepresidenta Yolanda Díaz a la baixada d’impostos, en concret de l’IVA, en la qual insisteixen les patronals de distribució i que, de moment, ha estat rebutjada pel Govern central. La llei de l’IVA del 1992 diu textualment que es graven al 4% el pa comú; farines panificables; llet natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols; els formatges, els ous, les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals, “que siguin productes naturals segons el Codi Alimentari” que, curiosament, data del 1967 i no defineix , quins són els aliments naturals.

Amb el desenvolupament legislatiu s’han incorporat aliments a aquest IVA mínim, com pans elaborats amb farines diferents a la del blat o integrals i d’altres cereals.

Amb els preus disparats, creix la demanda de rebaixes fiscals i abaratir la cistella de la compra

“Els productes utilitzats habitualment i idòniament per a la nutrició humana o animal” es gravaven al 8% fins a la reforma del 2012, quan es va apujar el seu tipus impositiu al 10%. En aquest grup entren per exemple el peix i la carn. Per això, davant de la pujada de l’IPC es multipliquen les peticions que passin al 4%.

Les begudes alcohòliques, per la seua part, tributen al 21% –igual que el tabac– després de la reforma del 2012 amb què es va pujar tres punts aquesta taxa. Les begudes refrescants, sucs i gasoses amb sucres o edulcorants afegits tenen aquesta taxa des del gener del 2021. A la pràctica, es tracta de la defensa de la dieta mediterrània i de les recomanacions dels especialistes amb una ingesta basada en un cinquanta per cent de productes hortofructícoles, un 25 per cent de proteïnes com poden ser les carns, els ous o la llet, i un 25 per cent d’hidrats de carboni.

La cistella mediterrània i el suport de la distribució contra l’IPC

Hortalisses i fruites, cereals (pa, arròs, pasta), patates i proteïnes, tant animals com vegetals, són els productes essencials que han de contenir les cistelles d’aliments amb preus moderats “per a una alimentació saludable i assequible”, segons les recomanacions del ministeri de Consum als distribuïdors.

tracking