SEGRE

ECONOMIA

Una compra cada cop més cara

Amb un IPC a l'agost del 12,2%, Lleida és la província catalana en la qual més han pujat els preus respecte a l'any passat || La patronal de les distribuïdores d'alimentació demana que es redueixi l'IVA als productes bàsics i rebutja el límit proposat per Yolanda Díaz

Clients comprant en un supermercat de Lleida aquesta setmana.

Clients comprant en un supermercat de Lleida aquesta setmana.MARC CARBONELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després dels moments més durs de la pandèmia i l’inici de la guerra a Ucraïna, l’escalada de la inflació castiga Occident i compromet l’economia de les famílies, que veuen reduït el poder adquisitiu pel creixent encariment de la llista de la compra i de les factures energètiques. També afecta les empreses, que pateixen un augment dels costos de producció a gairebé tots els sectors econòmics a causa de l’increment del preu d’energia i matèries primeres, la qual cosa provoca una pujada de preus –menor que l’augment dels costos, en la majoria de casos– que afecta els consumidors. Al setembre, moltes famílies també han d’afrontar les despeses de la tornada a l’escola.

Segons l’enquesta anual de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), la despesa mitjana de les famílies per fill en aquest curs serà de 2.186 euros. Lleida és la província catalana en la qual més han apujat els preus respecte a l’any passat. L’Índex de Preus de Consum (IPC) de l’agost es va situar un 12,2% per sobre que el del mateix mes del 2021, mentre que la mitjana de Catalunya va pujar el 10,2%.

A Girona la inflació va ser de l’11,2%, a Tarragona de l’11% i a Barcelona, la menys castigada, del 9,7%. Segons Joan Carles Massot, president de l’Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), les dades no reflecteixen la realitat de la situació. “El gasoil i la gasolina han pujat més d’un 30% i marquen els costos de molts sectors, per la qual cosa per a molts la inflació és molt més elevada”, va afegir. La inflació mitjana estatal va ser del 10,5%, tres dècimes menor que la que del juliol degut a la lleugera relaxació dels preus dels carburants, però l’IPC dels aliments i begudes no alcohòliques va augmentar un 13,8%, la xifra més alta des que va començar la sèrie el 1994.

Aquest comportament es correspon a l’augment dels preus en productes bàsics com la llet, que presenta una variació interanual del 25,6%; els ous, del 22,4%, i la carn (un 17,6% la d’au, un 15,2% la de boví i un 9,8% la de porcí), així com el pa (15,2%) i els cereals (21,7%). La taxa anual del preu de l’electricitat també va pujar, del 49,4% el juliol al 60,6% d’agost.

D’altra banda, la taxa de variació anual de la inflació subjacent, que és més precisa ja que no no contempla els components més volàtils com el preu de l’energia i el dels aliments no elaborats, ha augmentat fins al 6,4% a la mitjana de l’Estat. Es converteix així en la més alta des del 1993 i constata el desafiament estructural que la inflació suposa per a les administracions.

Per pal·liar-ne els efectes i retallar el consum per reduir la demanda, el Banc Central Europeu (BCE) va elevar els tipus d’interès un 0,75% al setembre, la pujada més gran de la història de la zona euro. Després de la pujada de 50 punts bàsics al juliol, el preu dels diners ha augmentat fins a l’1,25 per cent. Els moviments del BCE són una de les causes per les quals l’euríbor a dotze mesos, l’indicador més utilitzat per calcular els préstecs hipotecaris a Espanya, aquest mes assoleixi una taxa mitjana provisional del 2,1%.

A l’agost va registrar la mitjana més alta de l’última dècada i es va situar en l’1,2%. Els més afectats són els hipotecats a tipus variable, ja que la seua quota pujarà en les revisions. Per a les empreses, suposa una disminució de la seua capacitat d’inversió i finançament.

La patronal demana reduir l’IVA i no limitar els preus

La proposta de la vicepresidenta del Govern central Yolanda Díaz d’acordar amb les distribuïdores alimentàries una llista de productes essencials a un preu reduït ha provocat el rebuig de la patronal. De moment, Carrefour és l’única companyia que ha ofert una cistella de trenta productes “bàsics” a trenta euros, però no compta amb aliments frescos ni oli d’oliva i sí que inclou xocolate blanc o pa d’hamburguesa.

Roger Gaspa, secretari general del Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació de Catalunya (CEDAC), defensa que la millor solució és abaixar l’IVA dels aliments bàsics, de forma temporal i excepcional. “Es tractaria d’una mesura immediata, universal i no perjudicaria l’Estat perquè està recaptant molt més del que havia pressupostat. La causa de la inflació actual és l’encariment dels costos, no un excés de marges de benefici”, afegeix. Gaspa assegura que els marges de les distribuïdores catalanes són molt reduïts, d’una mitjana del 2 per cent, perquè Catalunya és una de les regions d’Europa amb més competència en el sector. “Els supermercats no poden repercutir tots els costos de distribució perquè el consumidor és molt sensible als preus i té una gran oferta de diferents supermercats”, conclou.

Les distribuïdores i l’agricultura pateixen l’augment dels costos

El sofriment de les famílies degut a l’alça en els preus i l’energia és compartit per les empreses, que veuen augmentats els seus costos de producció i temen un menor consum. “El govern ha de vigilar el consum i incentivar-lo. De moment no estem detectant una disminució, però arribarà”, afirma Joan Carles Massot, president de la JARC.

Roger Gaspa, secretari general del CEDAC, adverteix que tot i que “encara és aviat per treure conclusions”, s’estan començant a percebre els mateixos comportaments en els clients que durant la crisi financera del 2008. “Ara la gent comprarà més sovint, però fa compres més petites perquè hi ha més planificació”, afegeix Gaspa.Les cadenes de supermercats i l’agricultura són alguns dels sectors en els quals els costos de producció s’han incrementat especialment pel preu de l’energia, ja que són sectors amb un consum molt intensiu. També els afecta el cost dels carburants, que afecta el transport i la distribució; i el de les matèries primeres.

Molts adobs han pujat de preu al voltant del 60 per cent i els productes fitosanitaris entre un 30 i un 40 per cent, segons Josep Sellart, coordinador a Lleida d’Unió de Pagesos. “Si no fem venda directa, els agricultors no marquem els preus dels nostres productes, per la qual cosa els nostres marges són cada vegada més petits”, afegeix el coordinador.Per la seua part, les distribuïdores d’aliments demanden que se les consideri un sector essencial. “No tenim beneficis caiguts del cel.

El problema no és de formació de preus, sinó d’excés de costos”, conclou Joan Carles Massot.

AUGMENT DE PREUS PER ALIMENTS

  • PRODUCTES LACTIS (15,8%): Són un 1,5% més cars que el mes anterior. Els productes lactis han pujat un 13,2% des de principi d’any.
  • LLET (25,6%): Presenta una variació de preu del 19,4%, des d’inici d’any. A l’agost, el preu de la llet va pujar un 2,5% respecte al mes anterior.
  • CARN DE BOVÍ (15,2%): La carn de boví és un 8,9% més cara des que va començar l’any i ha pujat de preu un 0,6% l’últim mes.
  • OLIS I GREIXOS (24%): El preu dels olis i greixos descendeix un 2% respecte al mes anterior, encara que en vuit mesos ha pujat un 21,6%.
  • PA (15,2%): El pa presenta una variació de preu del 12% des de començament d’any. A l’agost va pujar un 0,5% respecte al mes anterior.
  • OUS (22,4%): Els ous han augmentat de preu un 0,5% des del juliol i un 19,9% des que va començar el 2022. La variació interanual és del 22,4%.
  • CARN D'AVIRAM (17,6%): La carn d’aviram s’ha encarit un 13,5% des de començament d’any. A l’agost, el seu preu va ser un 0,9% més elevat que al juliol.
  • LLEGUMS I HORTALISSES (14,8%): Els llegums i hortalisses fresques han augmentat de preu un 0,7% en l’últim mes i un 6,2% des del gener.
  • CAFÈ, CACAU I INFUSIONS (13%): El cafè, el cacau i les infusions costen un 9% més des que va començar l’any. L’últim mes, van pujar de preu un 0,5%.
  • FRUITES FRESQUES (12,1%): La fruita fresca a l’agost va ser un 2% més barata que al juliol, encara que des de l’inici del 2022 ha augmentat de preu un 8,4%.
  • SUCRE (10,7%): El sucre va pujar un 1,2% de preu en un mes i un 8,6% des de començament d’any. La seua variació interanual és del 10,7%.
  • PEIX FRESC/CONGELAT (9,9%): El peix fresc i congelat a l’agost va costar un 1,6% menys que al juliol, però des que va començar l’any ha pujat de preu un 2,2%
  • CARN DE PORCÍ (9,8%): La carn de porcí és un 9,9% més cara des del gener. De juliol a agost, la seua variació de preu va ser del 0,9%.

EN PRIMERA PERSONA

Diferents clients d'un supermercat també ens fan cinc cèntims sobre com els està afectant la inflació.

Òscar: «De moment no retallem la cistella ni substituïm productes»

“A casa notem una certa repercussió amb la pujada dels preus. Som conscients que la mateixa cistella de la compra és ara bastant més cara, però de moment no retallem ni substituïm productes. Tot està pujant de preu de manera generalitzada, però hem notat un augment sobretot en la fruita.”

Laura i Aitor: «No entenem que l’oli de gira-sol sigui més car que el d’oliva»

“No entenem com l’oli de gira-sol va arribar a triplicar el seu preu i ser més car que el d’oliva. Ara s’ha relaxat, però hem decidit prescindir del de gira-sol per l’ínfima diferència de preu que suposa. Hi ha productes bàsics, com els d’higiene, que no haurien d’arribar a preus tan alts. Els governs haurien d’actuar.”

Susana: «Molts cops, les marques blanques són les mateixes que les reconegudes»

“Tot ha pujat molt de preu, fins i tot les marques blanques. Cada vegada em fixo més en qui envasa els productes, perquè en moltes ocasions les marques blanques són les mateixes que les reconegudes i hi ha una diferència important de preu. El govern hauria d’incentivar el consum de proximitat amb alguna ajuda o subvenció.”

Xavier: «Han pujat fins i tot productes que no tenen justificació amb la guerra»

“La inflació afecta la nostra economia, però ja es veia venir. Ha pujat el preu fins i tot de productes que no tenen justificació amb la guerra a Ucraïna, com alguns de proximitat que no depenen tant de l’energia o el transport. No he reduït la llista de la compra, però compro únicament el que realment necessito.

Héctor: «Sembla que la llista de la compra s’ha tornat una cosa prohibitiva»

“No em fixo gaire en les diferències de preu entre els productes, però considero que la llista de la compra s’ha convertit en una cosa prohibitiva. Per pal·liar els efectes de la inflació, els governs haurien d’implicar-se repensant el model d’impostos, que haurien de ser més progressius per a una redistribució més gran de la riquesa.“

Josep Maria: «A aquest pas, no sé com encendrem la calefacció a l’hivern»

“Ara he de mirar molt més el que poso al carro, fixant-me sempre en el preu unitari. He canviat molts productes reconeguts per marques blanques. Em sorprèn l’augment de més de deu cèntims en el preu de la cervesa, per la pujada de la llum. No sé com encendrem la calefacció aquest hivern.”

Clients comprant en un supermercat de Lleida aquesta setmana.

Clients comprant en un supermercat de Lleida aquesta setmana.MARC CARBONELL

Clients comprant en un supermercat de Lleida aquesta setmana.

Clients comprant en un supermercat de Lleida aquesta setmana.MARC CARBONELL

Clients comprant en un supermercat de Lleida aquesta setmana.

Clients comprant en un supermercat de Lleida aquesta setmana.MARC CARBONELL

Clients comprant en un supermercat de Lleida aquesta setmana.

Clients comprant en un supermercat de Lleida aquesta setmana.MARC CARBONELL

Clients comprant en un supermercat de Lleida aquesta setmana.

Clients comprant en un supermercat de Lleida aquesta setmana.MARC CARBONELL

Clients comprant en un supermercat de Lleida aquesta setmana.

Clients comprant en un supermercat de Lleida aquesta setmana.MARC CARBONELL

tracking