SEGRE

El 57% dels autònoms ha apujat preus per la inflació

Segons el baròmetre de LLIGA, que afegeix que el 90% té ara més despeses

Imatge d'arxiu de la subestació elèctrica d'Adrall.

Imatge d'arxiu de la subestació elèctrica d'Adrall.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 57,3% dels autònoms s’ha vist obligat a apujar els preus dels seus productes o activitats per l’escalada de la inflació, encara que un 39,8% no ho ha fet encara. No obstant, sis de cada deu (59,2%) preveu fer-ho de mantenir-se l’actual ritme d’inflació, segons el XV Baròmetre d'ATA, realitzat a partir de més de 1.000 entrevistes a treballadors per compte propi entre els dies 19 a 22 d’aquest mes. L’organització adverteix que el repunt de l’IPC en els últims mesos està "posant en risc" la continuïtat de molts autònoms, que ja es troben en una delicada situació. De fet, gairebé 9 de cada 10 autònoms afirmen que aquest any han patit un increment de les seues despeses.

En concret, un de cada quatre autònoms declara que les seues despeses han augmentat més d’un 20%; el 16,4% assenyala que han pujat entre un 30% i un 50%, i el 6,9% dels autònoms afirma que la factura de les seues despeses s’ha incrementat més d’un 50%. Un dels principals costos que està afrontant el col·lectiu és el de l’energia. Segons ATA, els costos de producció més grans els han fet replantejar-se a molts autònoms la seua pròpia viabilitat, ja que a un de cada cinc (22,2%) els costos de la factura energètica els han apujat més d’un 40%, mentre que el 63,2% paguen entre un 10% i un 40%.

Malgrat eliminació de les restriccions, gairebé la meitat dels autònoms, un 47%, afirma que la seua activitat ha descendit el 2022 i el 60% preveu una retallada més gran de la seua activitat en el que queda d’any. "La contínua escalada dels preus, el desproveïment de matèries primeres i l’encariment de l’energia no està ajudant el col·lectiu a recuperar tot el perdut durant els anys de pandèmia", avisa ATA.

De fet, entre els principals problemes que estan afrontant, els autònoms assenyalen els costos energètics i de matèries primeres, els impostos o la inflació. Per a un de cada quatre, el principal problema que més ha danyat el seu negoci ha estat l’increment de la pujada de la llum (26,7%) i per a un de cada cinc, els increments en matèries primeres (20,7%) o els impostos (20,3%). Les cotitzacions són un problema per al 14,5% dels autònoms i el preu dels carburants, per al 13,9%.

Només l’activitat d’un de cada quatre autònoms s’ha mantingut igual que en èpoques preCovid i un altre percentatge similar (24,1%) assegura que la seua activitat ha augmentat el 2022. El 23,8% dels autònoms ha vist incrementada la seua facturació en un 10% davant un 18% que l’ha vist descendir en el mateix percentatge. Només un 5,4% ha augmentat la seua facturació més d’un 20% i un 6,3% ha perdut des de començament d’any més d’un 20% de la facturació, segons ATA.

NOMÉS EL 8% PREVEU QUE EL 2022 SIGUI UN BON ANY PER A L’ECONOMIA ESPANYOLA

Preguntats per la situació de l’economia en general, tres de cada quatre autònoms la valoren de manera negativa o molt negativa i únicament el 8% confia que el 2022 serà un bon any per a l’economia espanyola. Gairebé la meitat dels autònoms enquestats assegura no tenir treballadors perquè no els necessita. De l’altra meitat, un de cada tres ha mantingut l’ocupació que venia creant en els mesos anteriors i un 6,3% ha contractat treballadors en els últims mesos. No obstant, el 13,4% dels autònoms assegura haver reduït l’ocupació creada en el seu negoci.

De cara als propers mesos, el 30,7% dels autònoms afirma que mantindrà la seua plantilla, un 4,3% contractarà nous treballadors i gairebé un de cada deu creu que haurà de retallar plantilla.

tracking