SEGRE

INFLACIÓ

Aquests són els productes que més han pujat de preu el 2022

La cistella de la compra puja un 15,2 %, la pujada més important en almenys 34 anys

La cistella de la compra puja un 15,2 %, la pujada més important en almenys 34 anys

La cistella de la compra puja un 15,2 %, la pujada més important en almenys 34 anysEFE/ Víctor Casado

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els productes que componen la "cistella de la compra" del supermercat per a una casa (alimentació, productes d’higiene i drogueria) han incrementat el preu un 15,2 % de mitjana de maig de 2021 al mateix mes de 2022, la pujada de preus més gran des d’almenys 34 anys, quan es van posar en marxa els estudis de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). Aquestes són les principals conclusions de l’estudi anual que ha presentat aquest dimarts la portaveu de l’OCU Ileana Izverniceanu i que ha constatat un augment del 95 % dels productes dels més de 200 que componen aquesta "cistella". A més, aquesta tendència a l’alça s’ha mantingut durant aquest estiu, segons un sondeig més reduït que han realitzat.

Per a l’estudi de l’any s’han visitat 1.180 establiments a 65 ciutats, s’han recollit també dades dels supermercats "online" i han analitzat 173.392 preus de 239 productes de diferents categories: alimentació fresca (fruites, verdures, carn i peix) i envasada, però també productes d’higiene i drogueria de marques blanques i líders. És una pujada generalitzada que per primera vegada es dona a totes les cadenes, que supera àmpliament l’IPC del període, però no tots els productes s’han comportat de la mateixa forma. Destaca l’augment del preu de l’oli de gira-sol un 118 % i "no només per la crisi d’Ucraïna, ja havia pujat"; les magdalenes i la margarina un 75 %; i els plàtans (un 64 %), la pasta (un 56 %), l’oli d’oliva (un 53 %), la farina amb força de més del 50 %; i els ous, un 47 %. Només hi ha dotze productes d’higiene i de la categoria de fruites que registren petites baixades, com per exemple el xampú -que baixa una mitjana d’un 5 %-, l’alvocat en un 10 % i el kiwi en un 6 %.

Malgrat totes aquestes dades, segons l’OCU, es pot estalviar si s’elegeix bé on es compra. L’estalvi mitjà nacional pot arribar a ser de 994 euros, un 7,3 % inferior al de l’estudi anterior perquè s’han equiparat més les xifres entre establiments: han pujat més els barats que els cars i així s’ha escurçat la diferència. No obstant, aquests gairebé mil euros suposen un 18 % del pressupost per omplir la cistella de la compra perquè la despesa mitjana anual per família per a això és de 5.568 euros aquest any.

Les diferències entre ciutats continuen sent considerables. De nou Madrid és la ciutat on es pot estalviar més si elegeixes bé el súper, fins els 3.529 euros, a causa de l’amplitud d’ofertes. Entre el supermercat més car i el més barat hi ha diferències del 70 %. Les ciutats més barates són Vigo (Pontevedra) i Ciudad Real. Li segueixen a curta distància Granada, Almeria, Puertollano (Ciudad Real), Jerez de la Frontera (Cadis), Huelva i Palència. Palma de Mallorca, Barcelona, Girona, Madrid i Alcobendas (Madrid) són els més cars.

Segons l’OCU, dels hipermercats, Alcampo és l’opció més barata per fer la compra a 27 ciutats de l’estudi. El segueixen Mercadona, en 10, i Supecor en set. Per cadenes, les més barates són Tifer, Supermercados Daniy Family Caswh, i les més cares Sánchez Romero, Ulabosx, Nova Venda i Amazon. De tots els súper vistos per l’organització, el més barat és un vell conegut, l’Hipermercat Alcampo de Coia a Vigo.

tracking