SEGRE

ECONOMIA

La meitat dels aturats de llarga durada té més de 45 anys

Un informe de la patronal de les agències de col·locació Asempleo apunta a aquests aturats de llarga durada com el principal problema social del mercat de treball

La meitat dels aturats de llarga durada té més de 45 anys

La meitat dels aturats de llarga durada té més de 45 anysEFE/Juan Carlos Hidalgo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa més d’un any que el 49 % dels aturats, 1,4 milions de persones, busca feina i la meitat d’ells té més de 45 anys, una situació que preocupa el Govern i per a la qual provarà de buscar un pla de xoc juntament amb patronal i sindicats.

Un informe de la patronal de les agències de col·locació Asempleo apunta a aquests aturats de llarga durada com el principal problema social del mercat de treball i assenyala a una millora a les passarel·les d’ocupació com a via de solució.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha posat el focus en aquesta situació i aquesta mateixa setmana va anunciar un pla d’ocupació específic per als aturats de llarga durada, una xifra "inacceptablement alta" i que afecta fonamentalment persones majors de 45 anys.

Segons les dades de l’enquesta de població activa (EPA), en el segon trimestre de l’any hi havia 1.395.500 parats de llarga durada, és a dir, que portaven més d’un any buscant una feina i, d’ells, 721.100 tenien més de 45 anys.

Díaz, que convocarà els agents socials a una taula de diàleg sobre aquest problema, va assenyalar a la necessitat de concentrar mitjans i recursos per facilitar la transició d’aquest col·lectiu cap a l’ocupació.

AL CAPDAVANT D’EUROPA EN ATUR DE MOLT LLARGA DURADA

Segons les dades disponibles a Eurostat, a Espanya hi havia 2,92 milions d’aturats en el segon trimestre de l’any, una xifra que no es registrava des de 2008 i que reflecteix el bon comportament del mercat de treball en els últims anys, encara que persisteixen problemes que alenteixen l’absorció de l’atur.

I un d’ells és el pes de l’atur de llarga durada, és a dir aquells que porten més d’1 any buscant feina, i que a Espanya segons Eurostat -que rebaixa sensiblement les dades de l’EPA-, són uns 1,2 milions de persones, el 41 % dels aturats en el segon trimestre de 2022.

D’aquests, hi ha gairebé 800.000 persones que porten més de dos anys en atur, els anomenats aturats de molt llarga durada i, dins d’aquest col·lectiu, destaquen els 354.300 que no han aconseguit una ocupació en els quatre últims anys.

En la comparativa per països, Espanya ostenta el primer lloc en la classificació de l’atur de més de 4 anys, doblant la quantia del següent país en la llista, Alemanya, que té 153.900 persones en aquesta situació.

SERIOSES DIFICULTATS PER TROBAR FEINA

Es tracta d’un col·lectiu, explica Asempleo, que té serioses dificultats per trobar una feina, amb el risc a ser expulsats definitivament del mercat i sense cobrar cap tipus de prestació.

També influeix l’edat, ja que un de cada tres aturats, 909.300 persones, té més de 50 anys i, per això, més dificultats per reingressar al mercat de treball, per les seues càrregues familiars "més grans, menor mobilitat laboral i possiblement unes competències desactualitzades", assegura Asempleo.

Aquest escenari xoca amb la dificultat de molts sectors a l’hora de trobar candidats.

Per aquesta raó, Asempleo considera que l’origen del problema està en el mal funcionament de la intermediació laboral, que està fracassant una vegada més a l’hora de casar l’oferta i la demanda.

I davant d’això urgeixen solucions com flexibilitzar les passarel·les a l’ocupació per reingressar els aturats d’una manera ràpida, àgil i eficaç, dotant les empreses dels recursos necessaris per poder fer-ho.

Des del Govern ja han avançat que el 2023 els serveis públics d’ocupació donaran prioritat a aquest col·lectiu en totes les polítiques actives d’ocupació, tant en l’orientació laboral com en la seua formació i qualificació, adaptant-la a les noves necessitats.

Però de forma especial, apunten des de Treball, els serveis públics es concentraran en la intermediació amb les empreses, fent seguiments personals de cadascuna de les persones en aquesta situació.

tracking