SEGRE

ENERGIA

L'OCU recomana contractar la tarifa regulada del gas, que pot ser fins quatre vegades inferior al mercat lliure

El cost anual amb la tarifa TUR per a una casa 'tipus' és de 723 euros, davant els 1.516 euros de la millor de les tarifes del mercat lliure que, "en alguns casos, poden multiplicar per tres i per quatre el seu cost"

El fogó d'una cuina de gas.

El fogó d'una cuina de gas.Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cost anual amb la tarifa regulada de gas natural (TUR) per a una llar mitjana pot ser fins tres i quatre vegades inferior a les tarifes del mercat lliure, segons dades de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que "davant de les fortíssimes pujades de preu per a aquest hivern recomana contractar la TUR als consumidors".

En concret, l’associació assenyala que el cost anual amb la tarifa TUR per a una llar mitjana és de 723 euros, davant els 1.516 euros de la millor de les tarifes del mercat lliure que, "en alguns casos, poden multiplicar per tres i per quatre el seu cost".

Davant d’aquestes diferències de preu, OCU recomana a tots els consumidors amb un consum anual inferior 50.000 kilowatts hora (kWh) que contractin la TUR, per "evitar voluminoses factures durant aquest hivern". Tots els consumidors tenen dret en contractar la TUR en alguna de les quatre comercialitzadores de referència i a rebre el subministrament en un termini màxim de tres setmanes.

En aquelles llars que, excepcionalment, mantinguin una tarifa més econòmica que tarifa TUR -un preu inferior a 0.06 euros/kWh-, aconsella preguntar a la seua comercialitzadora per la data en la qual el preu serà revisat i estiguin atents a la comunicació dels nous preus, "que previsiblement serà més elevats, per iniciar el canvi cap a la tarifa TUR".

Per facilitar aquesta tasca, OCU posa a disposició dels consumidors el seu comparador de tarifes on podran introduir els valors de la seua actual tarifa i fer una estimació de l’estalvi que podran obtenir contractant la tarifa regulada TUR.

L’octubre de l’any passat, el Govern va establir una revisió trimestral de la tarifa que limita en un 15% l’increment del preu de la matèria primera en fórmula de càlcul del preu del gas. Aquesta mesura provoca que malgrat que la TUR creixi en els pròxims trimestres, continuarà mantenint-se per sota de l’increment de les tarifes al mercat lliure. Segons dades d’OCU, només el 19,12% dels gairebé vuit milions i de clients de gas a Espanya estan acollits a la TUR. Molts dels clients del mercat lliure, en primer lloc, desconeixen en quin tipus de mercat es troben i que tarifa estan pagant.

Comunitats de veïns

D’altra banda, l’associació denuncia, que, encara que en teoria tots els consumidors amb un consum inferior als 50.000 kWh poden contractar a la TUR, en la practica els consumidors que pertanyen a una comunitat de veïns amb calefacció de gas centralitzada no poden per llei accedir a la tarifa refugi, ja que no es permet la seua contractació per a aquestes instal·lacions, equiparables a les industrials. I això, encara que els consumidors disposin de sistemes de repartiment del consum com estableix la normativa.

Aquesta prohibició suposa, segons el parer d’OCU, "una clara discriminació" per als consumidors de les comunitats de veïns afectades que tindrà serioses conseqüències econòmiques.

Per això, ha demanat a la ministra d’Hisenda i a la ministra per a la Transició Ecològica aprovin "de forma immediata" les mesures necessàries perquè les comunitats de veïns puguin acollir-se a la tarifa regulada TUR i no es vegin perjudicades per la seua exclusió d’aquesta tarifa, "malgrat fer un ús eficient i responsable de la calefacció".

tracking